Hel majskyckling i ugn med apelsin

Hel kyckling i ugn

Nyligen köpte jag en stor gryta på 6 liter i gjutjärn. Det vilade något så hemtrevligt och rustikt över det hela att jag bara var tvungen att ha en. Det är ju ändå himla trevligt att laga god husman under vintern, så vad var då inte bättre än att göra det i en riktig gryta? Snart var det dags att sätta grytan på prov – och det med en hel majskyckling i ugn med apelsin. Får man inte tag i just majskyckling går det precis lika bra med en gammal hederlig kyckling som inte ätit majs – gärna en som inte är fryst.

Gryta till söndagsmiddag

I den här gryta får kycklingen samsas med apelsin för att få en riktigt härlig smak av jul. Citrusfrukter passar ju som bekant bra till fågel – men se absolut till att ta bort skalet på apelsinen, annars blir det beskt. In i ugnen med det hela och sedan får den stå och puttra för sig själv. Glöm heller inte att ösa kycklingen då och då så att den inte blir torr.

Använd med fördel en kött-termometer om du är osäker på tillagningstiden – alla ugnar kan nämligen bete sig lite olika och tiden kan därför variera. Man kan förstås också skära ett snitt i kycklingen för att kolla att köttsaften som stiger är klar. Skär då intill benet eftersom köttet vid benet ska upp i en högre temperatur. Alla temperaturer för fågel hittar du här. Använd en stor gryta på cirka 6 liter. Blir det vätska över gör det inget. Ha i så mycket som får plats. Fyll inte hela vägen upp, då kokar det över.

Hel majskyckling i ugn med apelsin

För: 8-10 personer
Temperatur: 225°C

Hel majskyckling i ugn med apelsin

1,5-2kg färsk majskyckling
2 apelsiner
6 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 zucchini
1 aubergine
4 morötter
1 burk hela champinjoner
salt, svartpeppar, timjan
5 dl vitt vin
5 dl vatten
5 dl grädde
2 msk ljus redning
1 tsk liquid smoke

1. Skölj kycklingen och tag ut eventuellt inkråm. Skala apelsinerna och skär dem till klyftor. Fyll kycklingen med dessa. Ringla smör i botten av en ugnsfast gryta om cirka 6 liter och lägg kycklingen i botten. Ställ in i ugnen i 225°C i ca 10 minuter utan lock.

2. Skala vit och gul lök. Dela den gula löken till klyftor men låt vitlöksklyftorna vara hela. Skiva aubergine, zucchini och morötter. Häll lagen av champinjonerna. Ha ner allt runt om kycklingen i grytan. Krydda ordentligt. Rör ihop redningen med grädden. Slå på vitt vin, grädde med redning, vatten och liquid smoke. Ställ in i ugnen igen i cirka 1 timme med locket på. Ös kycklingen då och då.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.