Mörk apelsinknäck med salta nötter och fikon

Julgodis hör julen till

I många recept på knäck ska det vara ljus sirap. Dessutom innehåller de även vispgrädde. Eftersom jag varken hade varken ljus sirap eller grädde hemma blev det Kajsa Warg över det hela. Jag fick helt enkelt ta vad jag hade – mörk sirap, vilket bara är ännu godare, och röd mjölk. Grädde gör att knäcken blir lite segare och kokar ihop fortare – det gör alltså inget om man ändå använder vispgrädde.

Så vet man att knäcken är färdig

Genom kulprovet kan man kolla om knäcken är färdig. Häll upp kallt vatten i ett glas. Ta lite knäcksmet på en sked och droppa ner i vattnet.
Ta upp smeten med fingrarna. Går det att rulla till en liten kula är den reda att hällas upp i knäckformarna. Tänk på att knäck är lös i konsistensen under lång tid, för att sedan bli hård väldigt fort på slutet.

Kulprovet eller Termometer

Därför är det enklare att använda en digital termometer för att kontrollera temperaturen på smeten. När den ligger runt 120-125°C är knäcken är klar. Kokar du knäcken i en vid kastrull går det fortare. Fler recept på julgodis och julkakor hittar du här.

Knäck med apelsin, salta nötter och fikon

Cirka 40 stycken

Knäck med apelsin, salta nötter och fikon

1,5 dl mörk sirap
1 dl strösocker
1 dl röd mjölk
1 apelsin
6 torkade fikon
0,5 dl russin
1 dl mandel
0,5 dl solrosfrön
1 tsk salt

1. Ha ner sirap, socker och mjölk i en kastrull. Pressa i saften ifrån apelsinen. Låt puttra ihop under omkörning i ca 20 minuter.

2. Grovhacka mandlarna. Hetta upp en panna med lite olja och ha i mandel och solrosfrön. Mal saltet till ett fint pulver i en mortel. Strössla saltet ut över nötterna och rosta till de börjar knäppa.

3. Hacka fikon och blanda med nötter och russin. Vänd ned i knäcksmeten och klicka sedan upp i formar. Ställ svalt. Ta fram knäcken en timme innan servering så de hinner mjuka till när de ska ätas.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.