Apelsinköttbullar på spett med baconsallad och rostad potatis

Annorlunda vardagsmat

Sugen på typisk vardagsmat i annorlunda tappning? Varför inte prova dessa apelsinköttbullar på spett med baconsallad och rostad potatis? Istället för köttbullar och spagetti, eller vad du nu serverar till dina köttbullar, är det kul att variera det hela.

Jag serverar med rostade potatishalvor och en god och matig sallad. Köttbullarna trär jag upp på spett och sedan river jag apelsinskal över. På så vis får man en annorlunda presentation med massor av goda smaker. Vem har sagt att vardagsmat måste vara tråkig?

Sallad med bacon

Det fanns någon gång någon som sa att bacon är gott till allt. Jag är faktiskt beredd att hålla med. För säg det bacon inte är gott till? Ibland kan det gå så långt att jag undrar hur konverterande vegetarianer kan klara sig igenom livet utan bacon ;) Mycket riktigt innehåller denna smarriga sallad bacon. Bacon har som sagt en massa smakkompisar, men i denna sallad samsas den med röd lök, gröna bönor, och frön.

Alltså, den här rätten är så enkel och kul att alla barnfamiljer borde prova på en gång. Kanske är salladen lite för vuyxen, men har du kinkiga ungar byter du tillbehören mot något de gillar. Servera gärna en vinägrett till salladen eller en sås, exempelvis färdig bea, om du saknar något såsigt.

» Här hittar du fler vardagsrecept

Apelsinköttbullar på spett med baconsallad och rostad potatis

För: 4 personer

Apelsinköttbullar på spett med baconsallad och rostad potatis

Rostad potatis:

800g potatis
salt
smör eller olja

Baconsallad:

1 paket bacon
200g haricots verts
1/2 rödlök
3 msk solrosfrön
3 msk sesamfrön

Apelsinköttbullar:

600g köttbullar
1/2 apelsin
peppar

  • Gnugga potatisen ren och förkoka den i 10 minuter. Slå av vattnet och halvera potatisarna. Lägg potatishalvorna i en ugnsfast form och klicka ut smör eller ringla över olja. Rosta i 225°C i 20-25 minuter.
  • Stek bacon i en stekpanna. Låt svalna och skär till mindre bitar. Sjud brytbönorna i 7 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och låt dem svalna. Skär sedan till mindre bitar. Skär löken till smala klyftor. Blanda bacon, bönor och lök med solrosfrön och sesamfrön.
  • Stek köttbullarna i smör och pressa över saften från en halv apelsin. Trä upp köttbullarna på spett och riv över apelsinskal. Servera med baconsallad och rostade potatisar. Servera förslagsvis med smaksatt creme fraiche som sås.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.