Oxfilé med apelsin, blomkålsstomp och mandelsallad

Oxfilé till jul och nyår

Förutom lamm och kalv gillar jag rostas. Det här är en otroligt mör detalj som kan ses som själva filén på rostbiffen. Många köper dyr oxfilé ochtycker att de har fått valuta för pengarna, men prova någon gång att byta oxfilén mot rostas så får du prova om det blir någon skillnad. Rostas är lika fin som oxfilén men ligger ofta lägre i pris – men självklart går det precis lika bra att göra det här receptet med gammal hederlig oxfilé – det är ju trots allt svenskarnas lilla älskling till nyårsafton. Fler recept med oxfilé hittar du här.

Festligt med apelsinmarinerad rostas

Citrus är en utmärkt ingrediens att marinera kött i eftersom syran i citrusfrukten bryter ner köttets fibrer och gör det mört. Eftersom det är julinspirerade recept som gäller för hela slanten nu fram till jul i det Landleyska köket passar det utmärkt med en apelsinmarinad köttbit tillsammans med rucolasallad och mandel? Toppa förslagvis det hela med en sås av saffran för extra mycket jul.

Oxfilé med apelsin, blomkålsstomp och mandelsallad

För: 4 personer

Oxfilé med apelsin, blomkålsstomp och mandelsallad

Kött:
1 apelsin
1 tsk balsamvinäger
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal oelek
1 msk hickorysås
1 kg oxfilé eller rostas
salt, peppar

Blomkålsstomp:
1 stort blomkålshuvud (ca 500g)
2 dl creme fraiche (34%)
10cm purjolök
salt, peppar

Mandelsallad:
0,5 dl sötmandel
70 rucola
4 st kronärtskockhjärtan på burk
1/2 spansk peppar
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

1. Rör ihop saften ifrån en apelsin tillsammans med balsamvinäger, olja, sambal oelek, pressad vitlök och kryddor. Är du glutenallergiker, byt då hickorysåsen mot 1 tsk liquid smoke. Skölj av och ansa köttet. Skär till lagom bitar (ac 5 cm tjocka). Lägg ner köttet i skålen med marinaden och ställ i kylen 1-2 timmar. Tag ut ca 30 minuter innan stekning.

2. Dela blomkålet till mindre träd (tag även med stammen). Lägg ner i saltat vatten och koka mjukt (ca 20 minuter). Häll av vattnet och kör blomkålen med en mixerstav för ett slätare stomp, eller en potatismosare för en mer ”chunky”. Rör i creme fraiche, strimlad purjo samt kryddor. Ställ åt sidan och hetta sedan upp hastigt innan servering.

3. Hacka mandeln slarvigt och skölj rucolan. Dela kronärtskockshjärtanen till mindre bitar. Kärna ut chilifrukten. Hetta upp en panna och låt under tiden chilifrukten ligga med köttytan nedåt. Då den börjar torka, tag ur den och strimla. Häll i olja och pressad vitlök. Fräs allt hastigt alla ingredienser.

4. Stek köttet ca 2 minuter per sida i en grillpanna. Servera förslagsvis med en klick Arla creme fraiche med saffran och tomat.

Oxfilé med apelsin, blomkålsstomp och mandelsallad bjuder är en härlig helgrätt som också är ett säkert kort till nyårsafton.