Apelsinrökt, lågtempad lammrostbiff med rostellerimos

Festlig mat till helgmiddagen

Den här maträtten – Apelsinrökt, lågtempad lammrostbiff med rostellerimos, smörstekta kantareller, bönor och syrliga äpplen – fick bli lite av experiment. Jag har testat att röka både det ena och det andra på sistone och är väldigt förtjust i rökt mat. Läs mer i rökguiden här. Till den här rätten testade jag att kombinera rökning med ugnslagning. Med hjälp av en rökpistol som jag köpte från Kitchenlab ledde jag in rök i en ugnsform som jag täckte med aluminiumfolie. I ugnsformen fick fina lammrostbiffar ligga tillsammans med apelsinolja, och sedan åkte det hela in i ugnen.

Röka lamm med rökpistol

Röksmaken på denna är rätt subtil – det blir ju inte som att göra en vanlig rökning. Däremot var det ett kul experiment som smakade smaskens. Har man inte en rökpistol kan man pensla köttet med liquid smoke och apelsinoljan som är med i receptet. Då får man fram ett liknande resultat.

Mos på bakad rotselleri

Rotsellerimoset till blir larvigt gott och får lite extra smak tack vare att det först bakas i ugn. Då får det en mer nötig och rostad smak som gör sig bra till lammet. Tillsammans med höstens kantareller, rosmarin, sötsyrliga äpplen och proteinfyllda sojabönor blir det en riktigt färgglad och härlig helgrätt att bjuda på.

LammrostbiffRotselleriRökpistol

Apelsinrökt lammrostbiff med rostellerimos

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Apelsinrökt, lågtempad lammrostbiff med rostellerimos

Bakat rotsellerimos:

800g rotselleri
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Apelsinrökt, lågtempad lammrostbiff:

4 bitar lammrostbiff (ca 80g)
4 msk apelsinolja
chiliflingsalt, peppar, vitlökspulver
kallrök + äppelflis

Kantareller och mandel:

1 liter råa kantareller
1/2 röd lök
1 dl mandel
1 dl sojabönor
150g haricots verts

Syrliga äpplen:

4 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk socker
1 msk salt
2 röda äpplen

1. Skrapa rotsellerin ren och skär den till halvor. Olja en ugnsplåt och lägg ner rotsellerin. Ställ in i 225° i 40 minuter. Tag ut rotsellerin och låt den svalna en aning. Skär till bitar, blanda med creme fraiche och kör sedan med mixerstav till ett mos. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar.

2. Koka upp en kastrull med vatten, äppelcidervinäger, socker och salt. Kärna ur och tärna äpplena. Lägg i äppeltärningarna och låt dem ligga i det svalnande vattnet.

3. Dela kantarellerna till mindre bitar om de är stora. Klyfta rödlöken tunt. Hetta upp en panna med smör och stek kantarellerna. När vätskan reducerats, ha i löken och mandlar. Stek till löken mjuknat och mandlarna fått lite färg. Blanda med sojabönor och haricots verts.

4. Lägg lammrostbiffarna i en ugnsform, ringla över apelsinolja och krydda. Täck med aluminiumfolie. Fyll rökpistolen med spån och sätt in slangen i formen under foliet. Tänd röken och fyll formen med rök. Kläm fast foliet så att röken inte sipprar ut. Ställ in i 225°C i 20 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.