Aperol Spritz

Aperol Spritz och mat

Aperol Spritz är en trevligt välkomstdrink som passar fint att servera med salta snacks och goda aptitretare. Denna drink kallas i Italien för aperitivo, vilket beror just på att den ofta serveras som en fördrink innan maten – alltså en typ av apéritif som man sippar på tillsammans med små aptitretare – innan maten. Aperitif är ett franskt ord som har samma betydelse som aptitretare. En aperitif serveras därför ofta som välkomstdrink. Tillsammans med bubblorna från det mousserande vinet blir det är pigg och härlig drink som passar att servera ute på verandan i kvällssolen, såväl som framför brasan på vintern.

Den lämpar sig som sagt mycket bra till mat tack vare den fylliga och smakrika framtonigen och den bittra undertonen. Välj allra helst salta aptitretare eftersom mat med för framträdande sötma kan få drinken att kännas ännu bittrare. Några tips på aptitretare? Varför inte testa små minipajer med ost och ansjovis, dessa festliga tunnbrödsrullar med renkött och färskost eller dessa tjusiga filodegskoppar med svampröra och soltorkad tomat.

Små minipajer med ost och ansjovis

Festliga tunnbrödsrullar med renkött och färskost

Filodegskoppar med svampröra och soltorkad tomat

Vilket typ av vin ska man välja till Aperol Spritz?

Enligt det klassiska receptet på Aperol Spritz ska denna drink göras med hälften av den orange spriten Aperol, hälften prosecco, massor av is samt en skvätt sodavatten.

Självklart måste inte en man inte använda prosecco – det går nämligen precis lika bra med spumante, cava eller något annat mousserande vin. Således kan du göra den med champagne, men det skulle jag säga är himla slösaktigt. Jag brukar försöka välja ett så billigt bubbel som möjligt eftersom det ändå ska blandas. Dock ska det inte vara för sött utan vara ett torrt mousserande vin. Således inte överstiga 12 gram per liter i dosage (restsötma). Information om sockerhalten hittar du på lappen på hyllan och på webbplatsen till alla systembolagets provade, mousserande viner.

Aperol SpritzMan kan faktiskt också göra Aperol Spritz med Campari. Denna är lik både i färg och smak, men är lite beskare och har en alkoholhalt på 25% till skillnad från Aperol som ligger på 11%. Camparin har också lite mer smak av blodapelsin.

Aperol i sin tur är en italiensk så kallad apéritif eller aperitivo som bland annat görs av pomerans, gentianarot, rabarber och kinin. Kinin används för övrigt även i tonic water och utvinns än idag ur barken från kinaträdet eftersom den syntetiska processen aldrig kommit till industriell användning. Smaken på Aperol är fyllig, bitter och söt med inslag av örter och apelsin.

Vad är sodavatten?

Sodavatten är en sån där typisk grej som jag alltid funderar över vad det är. Kan man ta tonic water? Eller kanske mineralvatten? Ja, sodavatten blir naturligtvis allra bäst och är vad som ska användas enligt det klassiska receptet. Sodavatten är helt enkelt kolsyrat vatten med tillsatta salter, vilket ger det en lätt sälta och mineralig smak. Det är alltså inte riktigt samma sak som mineralvatten som inte alls bjuder på samma sälta. Vi har alltid Tonic Water hemma eftersom vi älskar Gin och Tonic. Eftersom det ändå är så lite som behövs har vi i nödfall tagit Tonic Water istället. Dock är det som sagt sodavatten det ska vara i receptet. Undrar du vad som är skillnaden mellan kolsyrat vatten, mineralvatten, sodavatten samt tonic water? Allt om Vin har en väldigt bra guide du hittar här.

Aperitivos är bittra likörer-, vin- eller spritdrycker smaksatta med en blandning av citrus, kryddor, rötter och örter. Dessa drycker har producerats i Italien i över ett sekel och recepten varierar beroende på region. Campari är den äldre av de två och skapades 1860 av Gaspare Campari i Milano. Aperol, i sin tur, introducerades av de två bröderna Luigi och Silvio Barbieri frånPadua under 1919. Medan båda förblir separata varumärken köpts köptes den sistnämnde av Campari-gruppen i början av 2000-talet och är idag ett dotterbolag.

Aperol lanserades i samband med Padova International Fair som är en betydelssefull handelsmässa med mat och dryck, kallad ”Campionara”. Drycken lanserades till denna som en aperitif med lägre alkoholstyrka. Visste du förresten att drinken Aperol Spritz rankas som en av världens populäraste cocktails. Den ligger faktiskt på en niondeplats. Den är trots allt himla enkel att göra och kräver inte en massa blandande och skakande.

Klassiskt recept på Aperol Spritz

Nedan hittar du recept på hur man gör Aperol Spritz. Receptet är till en drink, så ska du göra till flera personer har du således i mängden nedan i varje glas. Ska du göra en kanna med Aperol Spritz dubblar du bara receptet beroende på hur många du tänkt servera det till. Vill du göra en alkoholfri variant av Aperol Spritz kan du ta blodapelsinläsk med fruktkött istället för Aperol.

Aperol Spritz

Aperol Spritz

Till 1 drink

is
4 cl Aperol
6 cl Prosecco, cava eller annat torrt mousserande vin
2 cl sodavatten
1 klyfta apelsin

  • Fyll stora glas med rikligt med is.
  • Häll på Aperol och mousserande vin. Toppa med sodavatten. Garnera gärna glasen med en apelsinklyfta.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.