Tzatziki med äpple och lime

Annorlunda Tzatziki med fräsch smak

En klassisk tzatziki gör man med riven gurka, vitlök och yoghurt. Jag tycker det är kul att variera smakerna mellan varven och då passar det med denna annorlunda tzatziki med äpple och lime. Denna görs precis som vanligt men smaksätts med rivet äpple och pressad lime. Det blir ett fräscht inslag på matbordet som passar bra till spett av köttfärs, till grillad kyckling och till hamburgare.

Enkel sås till buffé

Är man ute efter en enkel sås är det här ett bra val. Det krävs nämligen inte en massa krångel utan går snabbt att svänga ihop. Dessutom kan man göra mycket om man har många gäster vid matbordet. Ta med tzatzikin ut på picknicken eller ställ fram den vid buffén och servera till blandade godsaker.

Tzatziki med äpple och lime

Recept på Tzatziki med äpple och lime

För: 4 personer

1 gurka
1 äpple
3 vitlöksklyftor
1 tsk smör
1/2 lime
5 dl matlagningsgyoghurt
salt, peppar

  • Riv gurka och äpple på stora de hålen på ett rivjärn. Välj gärna en smal, mörkgrön gurka – dessa har inte lika stort kärnhus blir inte lika vattniga. Lägg gurk- och äppelrivet i ett durkslag och pressa ur saften – som i en trasa.
  • Pressa vitlöksklyftorna och ha ner i en skål tillsammans med lite smör. Ställ in 30 sekunder i micron. På så vis får man en rund och fin vitlökssmak.
  • Blanda matlagningsyoghurt med vitlöken, pressad lime och kryddor. Vänd ner äpplet och gurkan. Ställ svalt fram till servering.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.