Äppel och mangoglacerade lammracks med svart trumpetsvamp, morots och blomkålsstomp och sötsyrlig sallad

Grillade lammracks

När man kombinerar salt, sött och surt blir det i stort sett alltid ett bra resultat. Då får man nämligen en bra balans i smakpaletten. När man sedan kombinerar det med olika texturer, som i detta fall blir krispigt, krämigt och tuggigt, då blir det helt underbart.

Glaze med äpple och mango

Dessa underbart grillade lammracks bjuder på sälta och sötma då de får marineras i en god smaksättning av mango, äpple och salta inslag. Detsamma gäller salladen som är söt-syrlig, har salta inslag tack vare fetaost samt en knaprig textur från solrosfrön.

Fetaost är ju som bekant också fantastiskt i kombination med lamm så tillsammans med ett krämigt stomp bestående av blomkål och morötter blir detta en riktigt festlig middagsrätt. Det här är en av mina favoriträtter som jag lagar både på våren då det ska ätas lamm, under sommaren då det självklart ska grillas, och långt in på hösten då det passar med krämig sensommarmat.

Recept med svart trumpetsvamp

Över lammracksen ska det förstås också strösslas nystekt trumpetsvamp – denna underbara svampsort som är lite av skogens guld och som både blir läckert när den steks i smör och så dekorativt tack vare sin svarta färg. Den svarta trumpetsvampen brukar dyka upp redan i börjar av september så på med stövlarna, ut i skogen och håll ögonen öppna.
» Fler recept med svart trumpetsvamp hittar du här.

Grillade lammracks med svart trumpetsvamp och stomp

För: 8 personer
Temperatur: 225°

Äppel och mangoglacerade lammracks med svart trumpetsvamp, morots och blomkålsstomp och sötsyrlig sallad

Lammracks:

1 msk mangochutney
1 msk hickorysås*
1 msk äppelmos
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
salt, peppar
1 msk klippt, färsk mynta
1 kg lammracks

Sötsyrlig sallad med fetaost och frön:

250g cocktailtomater
1 röd paprika
1 gul paprika
2 nektariner
150g fetaost
70g machésallad
3 msk solrosfrön
10 stora blad, färsk mynta
salt

Krämigt stomp med blomkål och morot:

4 morötter
1 blomkålshuvud
1 burk creme fraiche (34%)
1 msk majsredning

Svart trumpetsvamp:

smör
4 dl svart trumpetsvamp
salt

1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skölj lammracksen och torka av med hushållspapper. Pensla racksen med marinaden, lägg ner dem i en ugnsform eller liknande och täck med folie. Låt stå ett par timmar i kylen. Tag fram köttet en timme innan det är dags att grilla.

2. Dela cocktailtomaterna på hälften och lägg upp på en plåt med snittytan uppåt. Hetta upp ugnen till 75°C och ställ in plåten i cirka 1 timme. Kärna ur paprika och skär loss nektarinen från kärnan – strimla det och myntan. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Då de börjar bli ljusbruna är de klara. Skölj machésallad, smula fetaost och blanda allt tillsammans med de semitorkade tomaterna i en salladsskål.

3. Skala och dela morötterna till mindre bitar. Dela blomkålen till mindre träd. Lägg allt i en kastrull med salt och vatten och koka till det är mjukt (cirka 10-15 minuter). Häll av vattnet och kör med en mixer. Det behöver inte bli en jämn smet utan blir bara gott med lite chunky bitar. Blanda ner creme fraiche och majsredning. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör om under upphettning så att majsredningen kan binda sig med vätskan.

4. Stek den svarta trumpetsvampen i smör och lite salt. Grilla racksen eller tillaga i ugn i 225°C i cirka 20-25 minuter. Servera med salladen, stomp och strössla trumpetsvampen ovanpå.

*Observera att alla hickorysåser inte glutenfria. Läs på innehållsförteckningen för att försäkra dig om att den är glutenfri.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Dessa grillade lammracks med svart trumpetsvamp och stomp är perfekt att bjuda gästerna på. Här hittar du receptet.