Äppelbiffar med portvinssvamp och romanescostomp

Recept på härlig höstmat

Många av oss Svenskar har haft lyxen att växa upp med gammal hederlig husmanskost. Rustik men enkel mat som smakar massor och som man gärna ställer fram till familjemiddagen på söndagen. Den här rätten är en klassiker med uppdaterade inslag. Hur många har inte ätit pannbiff med potatismos, inlagd gurka och lingonsylt. Det var åtminstone en av mina favoriter när jag var liten.

Köttfärsbiffar med äpple, svamp och vaxbönor

Istället för potatismos serveras istället de här biffarna med romanescostomp. Själva biffarna har späckats med äpple och fetaost. Hur gott som helst med lyxig portvinssvamp till. Den här rätten kan sätta guldkant på vilken vardag eller helg som helst.

Äppelbiffar med portvinssvamp och romanesco

För: 4 personer

Äppelbiffar med portvinssvamp och romanescostomp

Romanescostomp:

300g potatis
400g romanescoblomkål
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Portvinssvamp:

1,5l blandsvamp (ca 350g stekt)
2 msk smör
2 msk klippt persilja
1,5 dl portvin
salt, peppar

Äppelbiffar:

3 ägg
1,5 dl ströbröd
1 tsk liquid smoke
1 tsk sambal oelek
1 äpple
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
100g fetaost
800 köttfärs

Tillbehör:

200g vaxbönor
inlagd gurka
rårörda lingon

1. Koka upp saltat vatten. Halvera potatisarna och dela romanescon till mindre bitar, koka ca 15 minuter.

2. Rör ihop rivet med ägg, ströbröd, liquid smoke, sambal oelek och en pressad vitlöksklyfta. Riv lök och äpple på de stora hålen på ett rivjärn och blanda ner rivet i skålen. Smula ner fetaost och blanda sedan in köttfärsen. Forma till pannbiffar.

3. Ha ner svampen i en stekpanna och stek till all vätska reducerats. Klicka i smör, krydda och klipp över persilja. Slå på 1 dl av portvinet. Låt fräsa upp och ha sedan ner svampen i en bunke.

3. Så av vattnet på romanescon, mosa slarvigt med en potatismosare och rör sedan ner creme fraiche, vinäger och kryddor med en slev. Ställ tillbaka på plattan och hetta upp innan det är dags att äta.

4. Snoppa vaxbönorna och ångkoka i ca 8-10 minuter. Känn efter med en tandpetare så att de inte är för hårda, men heller inte för sladdriga.

5. Stek pannbiffarna så att de får fin färg. När de nästan är helt klara häll tillbaka svampen i stekpannan runt om biffarna och slå på det sista portvinet. Servera med inlagd gurka och rårörda lingon.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.