Äppelfyllda pannbiffar med portvinssvamp och romanescostomp

Recept på härlig höstmat

Många av oss svennebananer har haft lyxen att växa upp med gammal hederlig husmanskost. Du vet, rustik men ändå enkel mat som har massor av smak och som man gärna ställer fram till familjemiddagen på söndagen. Den här rätten är lite av en klassiker med uppdaterade inslag då den bygger på pannbiff med mos och lingonsylt. Hur många har då inte ätit pannbiff med potatismos, inlagd gurka och lingonsylt? Det var åtminstone en av mina favoriter när jag var liten.

Madeleine Landley plockar svamp

Pannbiffar med fetaost och äpple

I dessa äppelfyllda pannbiffar med portvinssvamp och romanescostomp har jag twistat till det lite. Istället för potatismos serveras istället de här biffarna med romanescostomp. Romanesco är en hybrid mellan blomkål och broccoli. Den ser ut ungefär som blomkål men är ljusgrön och har små toppiga buketer. Den är trots allt lite ovanligt och kanske inte alltid så lätt att få tag i. Som tur är gör det inget.!Då kan du nämligen ta vanligt blomkål istället. För att ge det ett lite gröngult utseende och lite ytterligare smak kan du också ha i lite broccoli. Ibland får man helt enkelt ta vad man har.

Själva biffarna har fyller jag med äpple och fetaost så de får massor av god smak samt lite extra sälta och sötma. Det blir hur gott som helst med den lyxiga portvinssvampen till som man kokar ihop av nyplockad blandsvamp och portvin. Har du inte tillgång till nyplockad svamp kan du byta mot köpta skogschampinjoner. Den här rätten kan sätta guldkant på vilken vardag eller helg som helst då den är typisk lyxig husman som passar när man vill äta något extra festligt.

» Här hittar du fler recept på lyxig husman

Äppelfyllda pannbiffar med portvinssvamp och romanescostomp

För: 4 personer

Äppelfyllda pannbiffar med portvinssvamp och romanescostomp

Romanescostomp:

300g potatis
400g romanescoblomkål
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Portvinssvamp:

1,5 l blandsvamp (ca 350g stekt)
2 msk smör
2 msk klippt persilja
1,5 dl portvin
salt, peppar

Äppelfyllda pannbiffar:

3 ägg
1,5 dl ströbröd
1 tsk liquid smoke
1 tsk sambal oelek
1 äpple
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
100g fetaost
800 nötfärs

Tillbehör:

200g vaxbönor
inlagd gurka
rårörda lingon

1. Koka upp saltat vatten. Halvera potatisarna och dela romanescon till mindre bitar, koka ca 15 minuter.

2. Rör ihop rivet med ägg, ströbröd, liquid smoke, sambal oelek och en pressad vitlöksklyfta. Riv lök och äpple på de stora hålen på ett rivjärn och blanda ner rivet i skålen. Smula ner fetaost och blanda sedan in köttfärsen. Forma till pannbiffar.

3. Ha ner svampen i en stekpanna och stek till all vätska reducerats. Klicka i smör, krydda och klipp över persilja. Slå på 1 dl av portvinet. Låt fräsa upp och ha sedan ner svampen i en bunke.

3. Så av vattnet på romanescon, mosa slarvigt med en potatismosare och rör sedan ner creme fraiche, vinäger och kryddor med en slev. Ställ tillbaka på plattan och hetta upp innan det är dags att äta.

4. Snoppa vaxbönorna och ångkoka i ca 8-10 minuter. Känn efter med en tandpetare så att de inte är för hårda, men heller inte för sladdriga.

5. Stek pannbiffarna så att de får fin färg. När de nästan är helt klara häll tillbaka svampen i stekpannan runt om biffarna och slå på det sista portvinet. Servera med inlagd gurka och rårörda lingon.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.