Äppeldoftande falukorvsgratäng med mozzarella

Enkel vardagsmat

Så var det måndag igen. Måndagar har en tendens att passera fort förbi. Man är trött efter helgen och så klart efter första dagen på jobbet. Då kan det vara skönt att laga något enkelt. Gratänger är något av det godaste som finns att äta som rester, så den här gör sig även utmärkt någon dag efter (när man är ännu tröttare).

Glutenfritt och för den som äter Gi eller LCHF

Den här falukorvsgratängen må passa lite extra för dem som äter gi eller lchf. Den är också helt glutenfri. En del undrar om falukorv innehåller gluten, med då falukorven är namnskyddad ska den lagas på ett särskilt vis. Falukorven görs på potatismjöl och det innehåller inget gluten.

Jag kände mig också manad att kolla upp hur det ligger till med skånsk senap – jag blev ju nyfiken. En del senap innehåller modifierad stärkelse och är den glutenfri?

Recept med falukorv

Det som klassas som modifierad stärkelse kan komma från olika källor – exempelvis ris, majs, potatis, tapioka och även vete. Om stärkelsen kommer exempelvis vete, som innehåller gluten, måste detta anges i innehållsförteckningen. Står det bara modifierad stärkelse kan den som är glutenintolerant äta det.

Falukorvsgratäng med äpple och mozzarella

För: 4 personer

Äppeldoftande falukorvsgratäng med mozzarella

Fyllning:
1 tsk smör
550g falukorv
1 gul lök
2 morötter
2 röda äpplen
250g mozzarella (2 bitar)
100g stekt svamp

Stanning:
3 ägg
2 msk tomatpuré
2 msk skånsk senap
1 vitlöksklyfta
100g getost eller fetaost
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

1. Skiva upp korv och mozzarella och hacka löken. Dela äpplena, kärna ur och skiva upp. Skala morötterna och skiva upp (gärna lite snett på längden så att du får långa skivor).

2. Smöra en springform. Lägg upp ett varv med korv, lägg ett varv äpplen ovanpå, strössla ett lager lök på det och avsluta med ett lager mozzarella. Fortätt så hela vägen upp. Avsluta med svampen under sista korvlagret.

3. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och häll över. Se till att den rinner ner ordentligt. Ställ in i 225° i ca 40 minuter.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.