Enkel och saftig äppelkaka med kanel

Världens enklaste äppelkaka

Jag gav mig för första gången i kast med att laga äppelkaka. Jag har tidigare bara lagat äppelpaj – något som är enkelt och går att variera i en oändlighet. Det jag också gillar med just äppelpaj är att man kan ha i mycket äpplen och lite pajdeg utan att anrättningen för den delen blir konstig eller faller isär. Med en kaka vill man ändå ha en stabil kaka att skära av vilket gör att man inte kan trixa för mycket. Recept på äppelpaj finns här.

Recept på sockerkaka

Äpplen i korgDen här äppelkakan är enkelt att göra. Jag valde helt enkelt att utgå ifrån en klassisk sockerkaka. Tar man bort äpplena och toppingen i detta recept har man alltså fått en helt vanlig sockerkaka. Min mamma gör sockerkaka med bittermandel – det är den som ger extra god smak. Alltså fick denna äppelkaka också en hint av bittermandel

God tårtbotten

Den här äppelkakan kan man också använda som tårtbotten. Antingen skivar man kakan med en lång skinkkniv och varvar varje lager med och vaniljsås och goda bär. Sedan toppar man ved vispad grädde.

Man kan förstås också bara stryka på ett lager vispad grädde på kakan som den är. Man kan förslagsvis också hälla på någon god likör på den gräddade kakan innan grädden åker på. Ska man skära kakan kan det vara bra att hacka äpplena i mindre bitar. Denna variant toppas i alla fall med äppelmos och kanel.

» Vill du göra eget äppelmos med mindre socker finns recept på det här.

Enkel och saftig äppelkaka med kanel

För: 8 personer
Tid: 35-40 minuter
Temperatur: 200°

Festlig äppelkaka

3 ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
1 dl flytande smör
3 droppar bittermandelolja
0,5 dl ströbröd
600g äpplen
1 dl äppelmos
kanel

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Vispa ägg och socker luftigt. Ha ner vetemjöl, bakpulver, mjölk, smör och bittermandel och vispa ihop mer äggen.

3. Smöra och bröa en bakform om 20 centimeter i diameter.

4. Hacka äpplena och blanda ner i smeten – vill man ha en mjukare kaka skalar man äpplena innan. Med skal blir kakan lite rustikare. Slå smeten i formen och grädda äppelkakan i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.

5. Låt kakan svalna en aning och stjälp sedan upp den på ett fat. Skeda på äppelmos och sprid ut det på toppen. Avsluta med att pudra över lite kanel.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.