Äppelkaka med kanel och vaniljsås

Knäckig äppelpaj med pajskalet ovanpå

Det är dags att ta tillvara på höstens underbara äppelskörd! Klassikerna är förstås att göra äppelmos, äppeljuice eller att baka en äppelpaj. Säkra kort och ack så gott. På tal om paj, är du typen som alltid lägger pajskalet under äpplena? Varför inte prova något nytt? Denna äppelpaj med vaniljsås – eller äppelkaka, om man så vill – är enkel att göra och blir god med kall vaniljsås till. Först lägger man äpplena i botten av en springform, sedan fixar man ihop degen och plattar ut ovanpå äpplena.

Allra bäst med svenska äpplen

När kakan åker in i ugnen får den en härligt karamelliserad och knäckig yta som blir underbar till de syrliga äpplena. Allra godast blir denna äppelkaka med svenska äpplen eftersom de har en härligt syrlig smak som kommer fint till sig rätt till det söta pajskalet. Man kan också prova att göra denna kaka med rabarber.

Äppelkaka med kanel och vaniljsås

För: 6-8 personer
Temperatur: 200°C

Äppelkaka med kanel och vaniljsås

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
100g smör

1 kg röda äpplen (gärna svenska)
1 tsk kanel

Servera med:

1 tetra vaniljsås

1. Starta ugnen på 200°C. Lägg smöret i en springform på 23 centimeter i diameter och ställ in i ugnen så smöret smälter. Låt svalna.

2. Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke.

3. Vispa upp ägget i en skål och ha ner det smälta smöret. Smöra formen med resterna av det smälta smöret. Vispa ihop smöret och ägget och rör sedan ner i mjölblandningen. Forma till en deg.

4. Skala och kärna ur äpplena. Skär till klyftor och fördela ut i springformen. Pudra över kanel och platta ut degen ovanpå så det täcker. Ställ in och grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200°C. Avsluta med att pudra över ett tunt lager kanel på den färdiggräddade kakan. Servera med vaniljsås.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.