Äppelmos utan socker eller tillsatser

Hemmagjort äppelmos

Enligt ryktet kommer det att bli äppelbrist i höst på grund av att frosten som denna kalla vår tog död äppelblommorna. Om detta stämmer eller ej visar sig förstås, men har man nu tillgång till äpplen måste man så klart testa att göra hemmagjort äppelmos.

Äppelmos utan socker eller tillsatser är enkelt att göra. Dock blir så klart livslängden kortare eftersom det varken innehåller konserveringsmedel eller något socker. Socker har ju som bekant en konserverande effekt. Detta äppelmos smaksätts med kanel och sötas istället med det naturliga sötningsmedlet stevia.

Hur långe håller äppelmoset?

Några faktorer som påverkar äppelmosets livslängd är hur rena burkarna och verktygen är som man använder. Min burk höll i cirka 2-4 veckor i kylskåpet, men detta kan som sagt variera mycket, bland annat på grund av det jag nämnde innan, men också beroende på hur kallt man har det i kylskåpet. Tänk på att alltid använda en ren sked när du tar av äppelmoset så håller det längre. Vill du förlänga hållbarheten kan du tillsätta askorbinsyra. Man kan också använda Atamon för att öka hållbarheten, men observera att denna innehåller socker.

I detta mos behålls äpplenas skal vilket ger moset lite mer fibrer än ett mos med skalade äpplen. Eftersom äppelskalet kan ha vissa små bakterier kvar som kortar ner livslängden på moset är det viktigt att man rengör det noga. Sköljer man dem väl kan man till och med använda diskmedel.

» Här hittar du fler goda recept med äpplen

Äppelmos utan socker eller tillsatser Äppelmos utan socker eller tillsatser

Cirka 1 liter äppelmos

1,5 kg svenska äpplen
3 dl vatten
1 kanelstång

1. Kärna ur och tärna upp äpplena.

2. Koka upp vattnet och ha ner äppelbitarna. Koka i 20-30 minuter utan lock tillsammans med kanelstång.

3. Ta ur kanelstången och mixa till ett slätt mos med hjälp av en mixerstav. Häll upp moset i väl rengjord burk och ställ in i kylen.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.