Snabblagad äppelpaj

Snabblagad äppelpaj med nötter och havregryn

Vem tycker inte om äppelpaj? Särskilt snabblagad äppelpaj. Ja det finns säkert någon, men jag är i alla fall inte en av dem. Problemet, som egentligen inte är ett problem, är att någon måste göra pajbottnen. Jag brukar oftast få min sambo att göra det jobbet, men för att skona honom emellanåt, och för att spara tid, testade jag denna superenkla äppelpaj. Den går verkligen snabbt att göra eftersom man man bara öser ut äpplen, nötter och havregryn i en ugnsform tillsammans med kanel, socker och smör.

Recept på paj med svenska äpplen

Vill man behåller man skalet på äpplena, men vill man ha det mer lätt-tuggat skalar man dem. Allra godast blir det förstås med svenska äpplen i pajen. När det väl är säsong är det verkligen underbart att mumsa av dessa godingar, och har man turen att ha ett eget äppelträd är det bara att skörda och avnjuta.

Enkel äppelpaj för många

Svenskt äppleDe femton äpplena delade jag upp på tre olika sorter med fem av vardera – Granny Smith, Golden Delicious och Royal Gala. Då får man lite variation på syrligheten och sötman. Nötterna ger dessutom en god knaprighet.

Fruktsockret kan man förstås byta mot vanligt, vitt strösocker om man vill. Det här blir en stor plåt som många kan njuta av. Nötterna i detta recept kan man byta mot enbart en sort, om man så vill.

Glutenfri äppelpaj med havregryn

Väljer man glutenfria havregryn blir den här äppelpajen helt glutenfri. Bra va? Då kan ännu fler äta av den. Tänk på att alla havregryn inte är glutenfria. Kolla efter ren havre som inte har kontaminerats via växtplats eller maskiner. Semper har bland annat en serie med ren havre där man kan hitta garanterat glutenfria havregryn.

» Här finns en annan variant på glutenfri äppelpaj där pajskalet görs av kikärtor.

Snabblagad äppelpaj

För: 10 personer
Tid: 20 minuter
Temperatur: 225°

Äppelpaj med Kahlua

15 st äpplen
0,5 dl hasselnötter
0,5 dl mandel
1 dl strösocker
2 msk kanel
8 dl havregryn
150 smör

1. Skala och kärna ur äpplena. Smöra en stor ugnsplåt, skiva äpplena och ös ut i formen.

2. Kör hasselnötter och mandlar lite snabbt i en mixer så att du får fina små bitar. Undvik dock att köra så att de blir till pulver. Strössla ut över äpplena.

3. Blanda ihop havregryn med socker och kanel. Ös över äpplena. Rör och allt och klutta ut små bitar av smöret. Ha i ugn i ca 20 minuter i 225°. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.