Klart det finns recept på äppelpaj i denna blogg
Jag är inte mycket för att dutta med tårtor och små bakelser. Pillerjobb är helt enkelt inte min grej och jag har inte har det tålamod som behövs. Ju snabbare efterrätten går att laga, desto bättre. Kan man också laga den i ugn kan det knappast bli bättre! I alla fall om jag får välja. Lagom till hösten är det dags att ta hand om alla nyskördade äpplen. Då kan man fråga sig vad man ska laga. Ja, äppelpaj är en klasisker och med detta goda recept får man snabbt och enkelt en god och annorlunda variant på äppelpaj.
Vad är annorlunda med denna äppelpaj?
Smaksättningen till denna paj görs med mörk sirap, mörkt muscovadosocker och kaffelikören Kahlua. Servera gärna äppelpajen till en kopp kaffe och en god cognac i glaset.
Knäckig, lättlagad äppelpaj med smuldeg
Äppelpaj gillar ändå de flesta. Den här varianten är till och med enklare än en traditionell äppelpaj då man bara hackar och rör ihop allt. Ställ in den i ugnen under tiden då huvudrätten äts, sedan är den och en panna kaffe klara lagom till då sötsuget sätter in. Om man vill och har många gäster kan man göra man den i en stor panna. Är man bara fyra personer kan man göra dem direkt i små ugnsformar och gratinera. Servera med vaniljsås eller glass – gärna stracciatella.
Enkel och god äppelpaj med Kahlua
Pajfyllning:
4 röda eller gula äpplen
2 msk mörk sirap
1 tsk mörkt muscovadosocker
1 msk Kahlúa
4 msk mandelflarn
Smuldeg:
100g smör
2 msk socker
2 dl vetemjöl
1. Dela äpplena och skär ur kärnhuset. Tärna och lägg upp i en ugnsfast form. Ringla över sirap och Kahlúa och strössla över muscovadosocker.
2. Rör ihop smör med socker och vetemjöl i en bunke. Strössla bitar av degen samt mandelflarn över äpplena. Rör om allt och ställ in i ugnen i 225° i ca 25-30 minuter. Servera med i portionsskålar med vaniljsås eller glass.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Tack för fina recept, om man vill baka efter dina recept finns det ngt annat mjöl än vetemjöl jag kan använda? jag är inte gluten intolerant men lite känslig, så jag vill inte äta för mycket av det. Tack för en härlig sidavmvh Gill
Hej Gill.
Stort tack själv. Det finns olika ersättare utan gluten, en del bättre för vissa ändamål och andra mindre bra. Jag har ju inte testat själv men hade nog satsat på denna glutenfria mjölmix. Semper har också ett bra urval av glutenfria mjölmixer. I denna lista kan du även se vilka mjölsorter som innehåller gluten respektive inte.
Mvh
Madeleine