Jättegod äppelpaj med Kahlua

Klart det finns recept på äppelpaj i denna blogg

Jag är inte mycket för att dutta med tårtor och små bakelser. Pillerjobb är helt enkelt inte min grej och jag har inte har det tålamod som behövs. Ju snabbare efterrätten går att laga, desto bättre. Kan man också laga den i ugn kan det knappast bli bättre! I alla fall om jag får välja. Lagom till hösten är det dags att ta hand om alla nyskördade äpplen. Då kan man fråga sig vad man ska laga. Ja, äppelpaj är en klasisker och med detta goda recept får man snabbt och enkelt en god och annorlunda variant på äppelpaj.

Vad är annorlunda med denna äppelpaj?

Smaksättningen till denna paj görs med mörk sirap, mörkt muscovadosocker och kaffelikören Kahlua. Servera gärna äppelpajen till en kopp kaffe och en god cognac i glaset.

Knäckig, lättlagad äppelpaj med smuldeg

Äppelpaj gillar ändå de flesta. Den här varianten är till och med enklare än en traditionell äppelpaj då man bara hackar och rör ihop allt. Ställ in den i ugnen under tiden då huvudrätten äts, sedan är den och en panna kaffe klara lagom till då sötsuget sätter in. Om man vill och har många gäster kan man göra man den i en stor panna. Är man bara fyra personer kan man göra dem direkt i små ugnsformar och gratinera. Servera med vaniljsås eller glass – gärna stracciatella.

Enkel och god äppelpaj med Kahlua

För: 4 personer
Tid: 25-30 minuter
Temperatur: 225°

Enkel äppelpaj

Pajfyllning:

4 röda eller gula äpplen
2 msk mörk sirap
1 tsk mörkt muscovadosocker
1 msk Kahlúa
4 msk mandelflarn

Smuldeg:

100g smör
2 msk socker
2 dl vetemjöl

1. Dela äpplena och skär ur kärnhuset. Tärna och lägg upp i en ugnsfast form. Ringla över sirap och Kahlúa och strössla över muscovadosocker.

2. Rör ihop smör med socker och vetemjöl i en bunke. Strössla bitar av degen samt mandelflarn över äpplena. Rör om allt och ställ in i ugnen i 225° i ca 25-30 minuter. Servera med i portionsskålar med vaniljsås eller glass.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.