Äppelpaj med krämig fyllning

Hur många sätt kan man göra äppelpaj på?

Denna äppelpaj med krämig fyllning gjorde min sambo och bjöd på nyligen. När han ska göra paj frågar han ofta om jag har något bra recept på pajdeg som han kan utgå ifrån. ”Kolla på sajten”, säger jag, och då verkar det som att han ofta använder detta recept som grund. Med stor sannolikhet är det också hela det pajreceptet som inspirerat till denna äppelpaj.

Min sambo och jag är rätt lika på ett vis, vi lagar nämligen sällan samma rätt två gånger. Någon liten modifikation brukar göras i så fall göras där vi byter någon ingrediens eller adderar någon annan. När sambo gör äppelpaj – och det är oftast han som gör äppelpajerna hos oss – då är det oftast toppingen han varierar. För det mesta är det någon typ av sälta som ska in, kanske lite nötter eller liknande. Som i denna äppelpaj med salta jordnötter och russin som är en av hand bästa pajer.

Perfekt om man har ett äppelträd

I den här pajen är fyllningen krämig, och krämigheten kommer från crème fraiche. Hur många äpplen som behövs till pajen beror lite på äpplenas storlek. När man har ett äppelträd blir det oftast massor av äpplen att ta hand om. Då är denna paj perfekt då man kan ta ett gäng med äpplen och lägga i skalet. Några av äpplena får koka ner lite mer medan de sista läggs i på slutet. Det ger en lite varierad textur på den slutliga pajen där det både finns lite tugg och lite mjukare partier.

» Här hittar du fler recept på äppelpaj

Äppelpaj med krämig fyllning

Äppelpaj med krämig fyllning

För: 8–10 personer

Pajdeg:

150g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

cirka 10–15 medelstora äpplen
1 skvätt vatten
0,5 dl rårörsocker
0,5 dl strösocker
1 klyfta pressad citron
1 tsk riven ingefära
1 krm kanel
1 nypa salt
2 dl crème fraiche
1 ägg

  • Rör ihop rumsvarmt smör med strösocker, vetemjöl och bakpulver. Platta ut degen i en pajform på 27 centimeter i diameter.
  • Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg 80% av äpplena i en kastrull med en liten skvätt vatten. Låt det koka upp och rör i rårörsocker, strösocker, citronsaft, kanel och riven ingefära. Låt puttra i cirka 8 minuter. Rör om då och då. Lägg i resterande äppelbitar, låt puttra 1 minut till och ställ åt sidan.
  • Rör i crème fraiche och ägg med äpplena. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 175°C i 40–45 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.