Äppelpaj med smörstekta kaneläpplen

Vad ska man laga av alla äpplena?

Just nu dignar vårt äppelträd av fina äpplen. Förra sommaren fick vi inga äpplen alls på grund av snön som kom i maj. Fem äpplen var allt vi fick, och dessa upptäckte vi då de hade ruttnat och fallit till marken. I år ser det dock bättre ut.

Äpplen i korgEtt lyxproblem som äppelträdsägare är att man alltid får så mycket äpplen. Och vad sjutton ska man göra med alla äpplena? Äppelpaj är en klassiker jag lagar åtminstone en gång per höst. Äppelmos brukar jag också passa på att göra och sedan frysa in i påsar. Äpple är också gott att ha i maten – framför allt till fläskkött! Den som vill ha mer inspiration kan kolla in 15 tips att laga med äpple.

Vacker äppelpaj till hösten

Denna gång bestämde jag mig för att göra en lite finare paj. På så vis blev denna äppelpaj med smörstekta kaneläpplen till. Pajen görs med pajdeg i botten, precis som vanligt. Det översta lagret stansar jag sedan ut med en pepparkaksform som ser ut som ett hjärta. Dessa små hjärtformade degbitar lägger man sedan utifrån och in – åt samma håll – ovanpå äpplena. Pudra på lite kanel och in i ugnen. Servera med vaniljsås. Så gott och enkelt.

Jag använder alltid lite ättika i mina pajskal eftersom det gör den lätt att kavla. Tänk också på att alltid kyla pajskalet innan det åker in i ugnen och förgräddas. Då drar inte pajen ihop sig lika mycket. Det är också viktigt att nagga botten med en gaffel – framför allt i böjen där botten går upp mot kanten. På den översta bilden har jag strösslat över lite skållad, hackad mandel. Den kan man antingen strössla ut efter gräddningen, eller när det är ungefär 10 minuter kvar i ugnen. Den som inte tål nötter skipar det. Blir du sugen på att laga detta recept? Kom ihåg att du kan spara alla dina favoritrecept till Pinterest! Du kan också trycka på hjärtat nedan för att spara det bland dina favoriter här på webbplatsen.

» Här hittar du fler recept med äpple

Äppelpaj med smörstekta kaneläpplen

Äppelpaj med smörstekta kaneläpplen

För: 10 personer

Pajdeg:

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
175g rumsvarmt smör
0,5-1 dl vatten
0,5 tsk ättikssprit (12%)

Fyllning:

1 kg svenska röda äpplen
25g smör
2 msk kanel
4 msk socker

Tillbehör:

ev 1–2 msk skållad, hackad mandel
vaniljsås

  • Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och strösocker. Blanda de torra ingredienserna med smör, vatten och ättika. Forma till en boll och låt vila i 10 minuter. Fördela ut degen i pajformen och spara en del av degen till locket. Lägg den överblivna degen svalt. Se gärna till att det är lite överhäng av degen så drar den inte ihop sig för mycket. Ställ pajformen i kylen i minst 30 minuter. Nagga botten med en gaffel – framför allt i böjen mellan botten och kant – och förgrädda skalet i 10 minuter i 200°C på över- och undervärme.
  • Kärna ur och skiva äpplena. Hetta upp en stekpanna med smör och stek äppelskivorna med kanel och socker. Låt svalna.
  • Kavla ut resterande deg på mjölat bord och stansa ut mönster med hjälp av pepparkaksformar – förslagsvis hjärtan. Fyll pajskalet med äppelfyllningen. Fördela ut pajhjärtanen ovanpå och grädda sedan i 225°C i cirka 30 minuter på över- och undervärme. Täck med ett lager aluminiumfolie under gräddningen om den börjar bli bränd på ytan. Servera med vaniljsås.

Äppelpaj med smörstekta kaneläpplen

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.