Äppeltarte med vaniljmascarpone

Lättlagad dessert med äpple

Denna höst har bjudit på äpplen i mängder. I alla fall där jag har befunnit mig. Jag antog att det inte skulle bli några äpplen detta år med tanke på hur lite det har regnat, men tydligen tyckte inte äpplena att det gjorde något. Det tog visserligen ett tag för dem att växa till sig, men till slut skedde det i alla fall.

Har man äpplen att tillgå är denna äppeltarte med vaniljmascarpone en lättlagad och god dessert att bjuda på. Eftersom den görs med färdig smördeg på rulle går det lekande lätt. Den händige gör naturligtvis sin egen smördeg. Inte jag. Vaniljmascarponen går också snabbt att fixa eftersom man bara blandar naturell mascarpone (finns i disken bland färskosten) med Bourbon-vaniljextrakt och muscovadosirap. Muscovadosirapen är en relativt ny produkt i matbutiken. Förut kunde man bara hitta muscovadosocker i pulverform, men med denna sirap slipper man röra och röra till kornen löst upp sig.

Äppeltarte med vaniljmascarpone Dessert som kan lagas till många

Denna goda dessert passar fint att bjuda många på eftersom man då bara dublar mängden och ställer in fler plåtar samtidigt i ugnen. För egen del tycker jag det är en riktigt härlig efterrätt att bjuda på till fest och till nyårsafton. Just bland annat för att den är så enkel att göra. Till nyår är det kanske just vad man behöver – ett enkelt recept där man inte behöver slå knut på sig själv och slaga i köket. Man vill ju ändå hinna umgås med sina gäster. Eller hur?

Dryckestips till desserten

Servera gärna äppeltarten med det passande vintipset under receptet – Ricossa Moscato. Detta är ett lätt pärlande vin från Italien som passar bra till söta och lite småknäckiga desserter. Servera det väl kylt så kommer det bäst till sin rätt.

Vill man inte ha vin till desserten passar det förutom vintipset nedan bra med en grappa, om man nu gillar det, eller det röda vinet Brachetto d´Acqui Braida (6260) eller De Vergy Prestige Rosé (5557). Den som gillar aromatiska viner kan testa det vita dessertvinet Alambre Moscatel de Setúbal (8117) från Portugal, av Moscatel de setúbal.

» Här hittar du fler dessertrecept

Äppeltarte med vaniljmascarpone

Äppeltarte med vaniljmascarpone

För: 6 personer

Äppeltarte:

3 stora röda äpplen (gärna svenska)
1 rulle smördeg
spraysmör
muscovadosirap
1 dl hasselnötter

Vaniljmascarpone:

250g mascarpone
1,5 msk Bourbon-vaniljextrakt
2 msk muscovadosirap

  • Skiva äpple tunt och stansa bort kärnhuset – använd förslagsvis 2 centilitersdelen på ett drink-mått att stansa med.
  • Rulla ut smördeg med bakplåtspapper på en plåt. Spraya över ett lager smör.
  • Fördela äpplena omlott så de täcker smördegen. Spraya ett lager smör och ringla över muscovadosirap. Hacka hasselnötterna och strössla över äpplena. Grädda i 225°C i 30 minuter.
  • Rör ihop mascarpone med vaniljextrakt och muscovadosirap. Skär upp den färdiga tarten till lagom bitar och servera med vaniljmascarponen.

Rekommenderat vin till: Ricossa Moscato (432501)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.