Våfflor med äpple, kanel och vaniljgrädde

Äppelvåfflor – våfflor med smak av äppelpaj

En nygräddad och härlig äppelpaj med kanel och vaniljsås är ju inte helt fel. Dessa våfflor med äpple, kanel och vaniljgrädde påminner om det. Rivet äpple i våfflorna går jättebra att våffla och blir jättegott med vispad vaniljgrädde och lite kanel till. En perfekt avslutning att mumsa på efter middagen eller frossa i på Våffeldagen

Tips till våfflorna

Våfflorna fastnar gärna i våffeljärnet, så lossa dem innan de är helt färdiggräddade våffla ihop dem genom att pressa ihop järnet igen. Oroa dig inte om våfflorna blir lite mörkare, det är helt normalt.

Våfflor med äpple, kanel och vaniljgrädde

Ca: 10-12 våfflor

Äppelvåfflor med kanelgrädde

Våfflor:
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
50g smör
3 äpplen
salt, socker

Kräm:
2 dl vaniljsvisp
1 msk kanel
1/2 dl äppelmos

1.Vispa ihop kanel och vaniljsvisp. Ställ svalt.

2. Blanda ihop mjöl med bakpulver och rör sedan ner mjölk och smält smör. Ha ner en nypa socker och en nypa salt och rör ihop till en smet.

3. Riv äpplena på de små hålen på ett rivjärn eller en mandolin. (Halvera äpplena, skär ut kärnhuvudet och riv äpplet med skalet på. Håll skaldelen i handen så får du som ett skydd när du river.) Rör ihop äppelrivet med våffelsmeten och grädda sedan i våffeljärn. Våfflorna kan med fördel gräddas i förväg. Lägg då de färdiggräddade våfflorna i en påse under tiden. Hetta upp ugnen till 225°, lägg in våfflorna på ett galler och in i ugnen till de blivit genomvarma och fått tillbaka sin sprödhet (ca 5-10 minuter).

4. Servera med kanelgrädden och en klick äppelmos eller skivat, färsk äpple.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.