Aprikosköttbullar

Recept på köttbullar

Igår när vi lagt oss hörde jag sambon mumla från andra sidan sängen ”är det skönt att sova utan hål nu?”… Det tog en extra sekund innan jag hajade vad han syftade på.

Då vi bara haft ett enda underlakan det senaste året har det stackars lakanet levt ett hårt liv. Det resulterade i att det blev så nött att det till slut blev ett hål som hamnade precis under min huvudkudde. Innan vi till slut kom iväg till IKEA för att köpa ett nytt lakan fick helt enkelt lite plåster täcka igen hålet…

Aprikosköttbullar

Aprikosköttbullar

Aprikosköttbullar

Världens bästa husman

Väl på IKEA slog vi till på lite ny köksutrustning och förstås en stor binge med värmeljus så här innan jul. Hur mysigt är det inte att ladda upp med ljus och myspys när det är mörkt och kallt ute? Efter att ha storstädat köket hela dagen kände jag att det var dags att inviga grejerna med lite smarrig husman, på sätt och vis på IKEA-manér.

IKEA har faktiskt helt okej mat och är troligtvis mest kända för sina köttbullar med potatismos som de säljer i drivor. Alltså fick kvällens middag bli en upphottad version där köttbullarna blandades med färskost och fylldes med aprikoser. Moset späckades med färsk rucola, och för att knyta ihop säcken fick den gamla hederliga brunsåsen en klick aprikosmarmelad. Vilken vardagslyx! Ännu fler recept på husman finns här.

Aprikosköttbullar med späckat mos och krämig sås

För: 4 personer

Aprikosköttbullar med späckat mos och krämig sås

Späckat mos:
1,3 kg mjölig potatis
70g rucola
1,5 dl crème fraîche
0,5-1dl mjölk
salt, peppar, italiensk salladskrydda

Aprikosköttbullar:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
100g färskost, ex philadelphia
2 ägg
2 dl ströbröd
700g köttfärs
16 st torkade aprikoser (100g)
salt, peppar, oregano, timjan

Krämig sås:
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl vispgrädde
2 tsk soja
1 dl vatten
1 msk aprikosmarmelad
salt, peppar

1. Skala och dela potatisen till mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten (ca 10-15 minuter). Slå av vattnet och mosa potatisen slarvigt med en potatismosare. Krydda och rör ner creme fraiche. Späd med mjölk till lagom konsistens. Grovhacka rucolan och rör ner i moset. Ställ tillbaka på plattan och värm försiktigt.

2. Riv eller hacka löken i en mixer och blanda ihop med pressad vitlök, färskost, ägg och ströbröd. Mosa ihop med köttfärsen. Rulla varje aprikos mellan händerna som en bulle så att de mjukas upp och blir rundare. Lägg en bit köttfärs i handen och platta till. Lägg en aprikos i mitten och forma köttfärsen runt om. Stek sedan köttbullarna i smör.

3. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet och sedan grädde och soja. Låt såsen puttra upp och späd med vatten till lagom konsistens. Rör i aprikosmarmeladen och kryddor. Slå såsen över köttbullarna i stekpannan och låt puttra ihop.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Sätt piff på vardagsmaten och överraska med aprikosköttbullar med späckat mos och krämig sås . Jättegott och jättelätt.