Aptitretare med filodeg, gräslöksost och soltorkade tomater

Enkla aptitretare med filodeg

Här om dagen bestämde jag mig för att svänga ihop några enkla aptitretare att starta fredagskvällen med. Bubblet låg på kylning och middagen var förberedd. Alltså var det ett perfekt tillfälle att varva ner efter veckans jobb med något gott i glaset och något trevligt att mumsa på. På så vis blev detta recept på aptitretare med filodeg, gräslöksost och soltorkade tomater till.

Perfekt till mingel och fest

Filodeg är en ingrediens jag använder mig av alldeles för sällan. Jag gillar verkligen filodeg, och det är trots allt ganska smidigt att ha liggande i kylen eller frysen. Alltså får det bli ändring på den saken.

Lila silikonform för bakning från ICAJag köper alltid filodeg och kommer aldrig ge mig på att göra det själv – det verkar alldeles för krångligt och svårt. I min värld är filodeg en typisk råvara som aldrig är värd den tid och energi det krävs för att göra den själv. Brukar du kanske göra filodegen själv? I så fall är jag imponerad.

Dessa små aptitretare är däremot väldigt enkla att laga. Det enda man behöver göra är att förgrädda filodegsskalen som man sedan fyller med färskost och toppar med hackade, soltorkade tomater och en kvist oregano. Varje filodegsark penslar man med smält smör och petar ner i ugnsfasta små koppar. Jag använder fyra ark som jag lägger ovanpå varandra – med smör mellan, klipper till en rundel och petar ner i varje kopp.

Tänk på att inte låta filodegen ligga framme för länge, då blir den torr och går sönder. Ta ut de ark du ska använda precis innan. Lägg tillbaka resten och förvara dem i kylen så håller de längre.

Mat som kan förberedas

Man kan använda små metallformar eller en plåt för mini-muffinsformar. Jag brukar använda en silikonform som man gör mandelmusslor i. Denna är lätt att handskas med och enkel att diska. Inget fastnar heller eller bränner fast. Formen ställer jag på ett ugnsgaller och sätter in i ugnen när den är fylld. På så vis slipper man hålla på greja med massor av småformar. Jag köpte min på ICA för 49 kronor, men den finns även att köpa hos Smarta Saker.

Det allra finaste med dessa filodegsblommor med gräslöksost och soltorkade tomater är att de funkar utmärkt att göra i förväg. Grädda skalen och låt dem svalna. Sedan är det bara att spritsa i färskosten och lägga på toppingen. De färdiggjorda aptitretarna klarar sig hur fint som helst i kylen i åtminstone ett dygn. hur många man får enligt receptet nedan beror på vad man har för storlek på formen som filodegen gräddas i. Försök välja forman runt 4-5 centimeter så blir det lagom stora munsbitar att peta in i munnen. Servera gärna med ett glas bubbel till. Exempelvis Rotari Rosé (7701) från Italien.

» Här hittar du fler recept på mumsiga aptitretare

Aptitretare med filodeg, gräslöksost och soltorkade tomater

Cirka 15 stycken

Aptitretare med filodeg, gräslöksost och soltorkade tomater

4 ark filodeg
50-75g smör
1-2 bitar soltorkade tomater i olja
100g färskost med gräslök
färsk oregano till dekoration

  • Smält smöret i en liten skål. Plocka ut 4 lager filodeg ur förpackningen och lägg undan resten. Lägg ut ett ark på en skärbräda och pensla med smöret. Lägg på ett ark filodeg och upprepa proceduren till alla ark är slut. Klipp arken till 5 remsor och varje remsa till 5 fyrkanter. Klipp varje fyrkant till en rundel.
  • Pensla varje urholkning i en silikonform med små blom-formade hål eller koppar. Peta ner filodegen snyggt i varje kopp och pensla sedan med smör. Ställ in formen i 10 minuter i 175°C på varmluft eller 200°C på över och undervärme. Tag ut och låt svalna.
  • Finhacka de soltorkade tomaterna. Ha ner färskosten i en sprits och spritsa en liten klutt i varje filodegsblomma. Dekorera med soltorkade tomater och en kvist oregano.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.