Aptitretare med smördeg, lax och färskost

Enkla aptitretare till festen

Smördeg är en utmärkt råvara när man ska bjuda in till fest. Jag erkänner, jag är alldeles för bekväm för att göra egen smördeg. Därför tycker jag färdig smördeg på rulle är hur smidigt som helst. Jag är inte något fan av bakning. Jag kan sträcka mig till att baka kanelbullar eller slidersbröd (och är faktiskt väldigt bra på det, hör och häpna), men i övrigt är det färdiga saker som gäller.

Jag kan absolut förstå tjusningen och avslappningen i att baka bröd, men jag bakar sällan själv och överlåter det istället åt proffsen. Hur gott är det liksom inte med nybakt bröd från Fabrique? I alla fall de gånger man vill byta ut helgens bacon och ägg-frukost mot en gammal hederlig frukost med mackor och goda pålägg.

Egen smördeg?

Men på tal om smördeg är jag medveten om att den smördeg man köper innehåller en mängd andra ingredienser än de som ska vara i en riktig smördeg. I det här fallet låter jag det vara ok. Jag har provat att göra smördeg en gång, och kanske var jag alldeles för ivrig, men det gick åt pipan. Dessutom försvinner det hela med att smördeg är en smidigt ingrediens om man ska sätta igång och göra den själv. Med detta sagt får man alltså göra egen smördeg om man vill. Då rekommenderar jag detta recept hos min gamla resekompis MatGeek. Johan tycks dessutom ha förstått tjusningen med att kavla deg…

Dessa aptitretare med smördeg, lax och färskost är i alla fall enkla att göra om man köper degen. De kräver bara fyra ingredienser och blir klara på nolltid. Allt man behöver göra är att skära ut rundlar av smördegen. Toppa rundlarna med lax och ställ in i ugnen. De färdiggräddade aptitretarna toppas sedan med en liten klick gräslöskost som man spritsar ut. Lite hackad gräslök på toppen och de är klara. Man kan pensla smördegen med uppvispat ägg innan den åker in i ugnen, men det funkar lika fint utan.

Till påsk, midsommar och nyårsafton

Pizzolato Spumante d'Italia Bianco, Extra DryServera dessa aptitretare med smördeg, lax och färskost till ett glas bubbel eller till fördrinken. Perfekt till studentfest och sommarfest! Servera gärna med det rekommenderade vinet nedan som passar bra till – och är prisvärt. Snittarna är också trevliga att ställa fram på buffébordet till påsk, midsommar eller nyårsafton. Gör man dem större passar de fint att servera som en festlig förrätt. Då kan man spritsa ut färskosten på flera ställen runt om så det blir tjusigt.

Hur många det blir varierar beroende på vilken storlek du gör dem i. Jag använde en raviolistämpel på 50 mm för att få den veckade kanten, men kan man även använda en vanlig slät utstickare på 5 cm.

Degen som blir över runt om kan man bara knåda ihop igen och stansa ut. Dock blir det inte riktigt samma frasighet när degen har knådats. Jag brukar helt enkelt offra spillet till deg-gudarna. Eller så gör jag något annat med den som inte kräver samma frasighet. Man kan förstås också skära smördegen till fyrkanter och på så vis slippa spill. Dock blir de runda lite tjusigare.

» Här hittar du fler recept på goda aptitretare

Aptitretare med smördeg, lax och färskost

Cirka 15-20 stycken

Aptitretare med smördeg, lax och färskost

1 rulle smördeg
200g kallrökt lax
50g färskost med gräslök
färsk gräslök till dekoration

  • Dubbelvik smördegen och stansa ut den med en utstickare eller rund form på cirka 5 mm.
  • Tryck försiktigt ner tummen i mitten av varje rundel och lägg ner lite lax. Ställ in i 15 minuter 175°C i varmluft eller 200°C på över- och undervärme.
  • Låt de färdiggräddade rundlarna svalna en aning. Ha ner färskosten i en sprits och spritsa ut en liten klick på varje rundel. Dekorera med färsk gräslök.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.