Aptitretare med smördeg, svamp och soltorkade tomater

Enkla aptitretare

Dessa superenkla små aptitretare passar jag på att publicera idag eftersom det är valborg och det är en dag då många passar på att bjuda över vännerna. Man kanske grillar, eldar upp lövhögarna, minglar och har det trevligt. I alla fall bruka vi göra så.

I vanliga fall brukar vi fira valborg ute på mina föräldrars landställe tillsammans med grannarna. I år är istället första gången som jag och sambon kommer att fira på vårt eget landställe. Vi köpte ju nämligen ett i höstas. I år kommer vi att bjuda över några vänner som sover över. På kvällen bjuder vi på middag, sedan blir det eldande på tomten följt av en bastu – om vi hinner med.

Aptitretare med smördeg, lax och färskost

Vegetariska snacks

Till såna här tillfällen är det perfekt att bjuda på något innan maten som man kan nibbla på. Kanske tillsammans med ett glas bubbel eller en öl. Det var också så dessa lakto-vegetariska aptitretare med smördeg, svamp och soltorkade tomater kom till. Jag behövde svänga ihop något enkelt och gott. I grundutförandet gör jag en så kallas duxelles (uttalas ducksell) vilket helt enkelt är finhackad svamp som man steker med finhackad lök och örter. Det hela blir som en smakrik röra som man kan använda som fyllning eller topping.

Svampröran blandar jag med soltorkade tomater och klickar ut på färdig smördeg som man stansat ut till rundlar. In i ugnen och sen är det klart. Ett gott tips är också att spritsa ut lite färskost på varje aptitretare så blir de lite krämigare (som på bilden till laxsnittarna). Huruvida man vill göra så beror förstås på vad man serverar till. Med färskosten blir de lite matigare medan dessa mer funderar som snacks. De gröna bladen jag har dekorerat med på bilden är små blad av vattenkrasse.

» Här hitta du fler recept på goda aptitretare

Aptitretare med smördeg, svamp och soltorkade tomater

Aptitretare med smördeg, svamp och soltorkade tomater

Cirka 15-20 stycken (beroende på storlek)

Duxelles:

100g champinjoner eller skogschampinjoner
1 schalottenlök
25g smör
1 msk hackad, färsk timjan
salt, peppar, vitlökspulver

3 bitar soltorkad tomat i olja
1 rulle smördeg
extra virgin olivolja

  • Gnugga svampen ren och hacka den så smått det går. Finhacka schalottenlök. Ha ner svamp och lök i en stekpanna och fräs den i en stor klick smör. Stek tills det reducerats ner till en fin röra. Blanda med hackad timjan och smaka av med salt, peppar och vitlökspulver.
  • Hacka de soltorkade tomaterna och blanda med duxellen. Dubbelvik smördegen och stansa ut den med en utstickare eller rund form på cirka 5 mm (eller ett glas).
  • Tryck försiktigt ner tummen i mitten av varje rundel och lägg ner lite av röran. Ställ in i 15 minuter 175°C i varmluft eller 200°C på över- och undervärme. Ringla över lite olivolja. Ett gott tips är också att spritsa ut lite färskost på varje aptitretare så blir de lite krämigare.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.