Ärtpesto

Gör din egen pesto

Att göra sin egen pesto är inte det minsta svårt. Dessutom blir det himla gott att ha till en bit grillat kött, till fisken eller att klicka i pastan. Den här goda ärtpeston görs på frysta gröna ärtor och smaksätts med prästost istället för den klassiska parmesanosten. Man skulle alltså kunna säga att det här är en lite svenskare variant.

Med svenska smaker

I en klassisk pesto använder man som bekant pinjenötter. Jag bytte istället dessa mot solrosfrön som rostas i en stekpanna. På så vis får de en nötigare och rundare smak. Smaka av med lite salt och svartpeppar samt en nypa socker för att runda av det hela. Klicka sedan upp i en snygg skål eller en burk. Jag använde den smarta burk KORKEN från IKEA för 12:-. Bara att stänga igen och ställa in i kylen om det blir något över.

Tips på recept till ärtpeston är grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto. Riktigt härlig sommarmat som passar på lördagskvällen med ett glas vitt vin. Japp, tips på vin får du förstås också.

Ärtpesto med svenska smaker

1 burk på cirka 4 deciliter

Ärtpesto

300g gröna tinade ärtor
1,5 dl solrosfrön
1 lite vitlöksklyfta
50g prästost*
1/2 citron citronzest
1 dl extra virgin olivolja
2 msk vatten
1 nypa salt och svartpeppar

1. Tina ärtorna i varmt vatten.

2. Hetta upp en panna med en skvätt olja och rosta på solrosfröna så de får lite yta. Press i en vitlöksklyfta på slutet som får ligga i pannan cirka en halv minut. På så vis får den en rundare smak.

3. Ha ner solrosfrön, vitlök, ärtor och riven prästost i en mixer. Kör ihop och slå sedan på vatten och olivolja. Zesta i citronskal och ha i en nypa salt och svartpeppar. Kör till en smet och häll över i en fin skål eller burk

.

För laktosfritt, välj lagrad prästost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.