Ärtsoppa i tryckkokare med pannkakor och hemmagjord björnbärssylt

Klassisk husmanskost

För ett tag sedan spenderade vi en och en halv vecka ute på landet. Sambon bytte jobb och hade en vecka däremellan och jag hade lämning av min bok och skulle slutföra det sista. Därför bestämde vi oss för att vara på landet. När vi var där lagade jag som vanligt en massa mat. Jag har alltid en lista med receptidéer som jag skriver upp på vår svarta tavla så att jag vet vad jag ska laga under veckan. Något jag verkligen inte gjort på år och dar är ärtsoppa och pannkakor. Därför tyckte jag helt enkelt att det var dags nu.

Eftersom vi var på landet och det är en mil till närmaste matbutik fick man se till att ha allt hemma. Vad jag hade missat var att vi inte hade någon sylt. Som tur var hade det varit en bra höst med massor av björnbär, så jag hade ett par påsar med infrysta björnbär jag kunde göra egen sylt av. Ofta gör man sylt med pektin eller med syltsocker, men eftersom jag varken hade det ena eller det andra det fick bli vanligt strösocker. Med andra ord kan den då få lite kortare hållbarhet.

Ärtsoppa i tryckkokare med pannkakor och hemmagjord björnbärssylt

Denna ärtsoppa i tryckkokare med pannkakor och hemmagjord björnbärssylt är en riktigt smarrig torsdagsrätt. Typisk husman som man äter alldeles för sällan. I alla fall hemma hos oss. Har du sylt hemma i kylen behöver du naturligtvis inte göra din egen sylt. Den som har gott om tid kan också laga ärtsoppan på spisen istället för i tryckkokare. Jag hade egentligen inte ont om tid, men ville testa hur det blev när man lagar ärtsoppan i tryckkokare. Det finns dessutom alldeles för få recept där ute som är anpassade för tryckkokare. En annan sak jag inte hade var fläsk – och jag är inte överförtjust i stora fläskbitar i soppan heller, så istället tog jag bacon. Det blev väldigt bra.

» Här hittar du fler recept på klassisk husman

Ärtsoppa i tryckkokare

Ärtsoppa i tryckkokare

För: 4 personer

4 dl torkade ärtor
1,2 liter vatten
1/2 gul lök
2 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 paket bacon

  • Blötlägg de torkade ärtorna i 2 liter vatten i 1 dygn 12 timmar går också bra, men det är nästan enklast att blötlägga kvällen innan).
  • Stek baconet i en stekpanna så de får lite yta men inte blir knapriga, de ska fortfarande vara lite sladdriga. Skär till bitar.
  • Slå av vattnet och ha ner ärtorna i tryckkokaren. Slå på 1,2 liter vatten och ha ner hackad lök, salt, svartpeppar, smulad timjan och bacon. Starta tryckkokaren och låt den få upp trycket. Koka sedan i 25 minuter. Använder du en Crock Pot-tryckkokare ställer du in den på 25 minuter och högsta trycket.

Pannkakor med hemmagjord björnbärssylt

Hemmagjord björnbärssylt

500g frysta björnbär
2 dl strösocker
1 nypa salt

  • Ha ner de frysta björnbären i en kastrull och sätt på värmen.
  • Låt dem börja tinas under omrörning och ha i sockret. Låt björnbären puttra tills vätskan börjar reduceras och det hela blivit simmigt. Häll över i en burk och sätt på locket.

Frasiga pannkakor

12-13 stycken

4 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk strösocker
4 msk smält smör/flytande smör

  • Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Rör ner vetemjöl, salt socker och smält smör. Vispa allt till en lös smet. Låt smeten stå en timme i rumstemperatur innan du steker med den så att mjölet får lösa upp sig ordentligt.
  • Smält lite smör i stekpannan. Slå smeten i mitten och vinkla stekpannan i cirklande rörelser tills smeten fyllt ut hela pannan. Stek på medelvärme tills pannkakan fått fin färg på båda sidor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.