Ärtsoppa på kikärtor

Här om dagen kom jag att tänka på det här med gula ärtor. Gula ärtor finns bara att köpa antingen som torkade eller som färdig ärtsoppa. Däremellan finns varken färdigkokta på burk eller frysta. Gröna ärtor gör det, men inte gula. Varför?

Snabblagad ärtsoppa

Det fick mig att tänka på det här med tid och halvfabrikat. Stressade hushåll använder sig säkerligen av färdig ärtsoppa på burk eller på korv. Har man tid blötlägger man ärtorna själv och kokar sedan sin egen ärtsoppa. Men det krävs som sagt lite tid och framförhållning. Så hur gör man då om man inte vill äta halvfabrikat men ändå vill laga sin soppa själv, utan att det tar en hel dag?

Ärtsoppa på färdigkokta ärtor

Lösningen heter kikärtor. Kikärtor och gula ärtor innehåller i stort sett samma mängd kolhydrater, fett och fibrer. Kikärtor har en lite nötigare smak, men med likvärdiga kryddor smakar de ganska exakt likadant. Jag bestämde mig alltså för att göra ärtsoppa med kikärtor.

Recept på ärtsoppa och pannkakor

Ärtsoppa i Oster VersaResultatet blev riktigt bra! Sambon märkte inte ens att soppan var gjord på kikärtor och det tyckte jag var riktigt kul. Soppan blev klar på ungefär en halvtimme, men man skulle till och med klara sig på ännu mindre. När kikärtorna mjuknat i kokvattnet mosar man dem med en potatismosare eller kör dem slarvigt med en mixer.

Jag körde innehållet från två av kikärtsburkarna i en blender och hade sedan i en den tredje burken i soppan och mosade dem med en potatismosare. Man kan alltså göra lite som man själv känner för. Huvudsaken är dock att man inte kör det för slätt så att man tappar strukturen från ärtorna. Servera med senap och torkad timjan. Man kan också ha i skinka, kassler eller bacon, men vi valde att äta vår ärtsoppa helt vegetarisk. Så gott!

» Passande recept på pannkakor till ärtsoppan hittar du här.

Ärtsoppa på kikärtor

Ärtsoppa på kikärtor

För: 4 personer

3 burkar kikärtor
1 stor gul lök
1 liter vatten
1 buljongtärning
salt, peppar, timjan, chiliflakes

1. Skölj kikärtorna från två av burkarna och hacka löken.

2. Koka upp vatten med buljong. Ha i kikärtor, lök och kryddor. Låt det koka under lock i 20 minuter.

3. Kör allt i mixer eller blender. Häll tillbaka soppan i kastrullen och ha i den sista burken med sköljda kikärtor. Låt det koka ytterligare 10 minuter. Mosa sedan med en potatismosare. Servera med torkad timjan och senap.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.