Asiatisk kycklinggryta med cashewnötter och koriander

Med influencer från Asien

Detta recept på asiatisk kycklinggryta med cashewnötter och koriander är en goding som min sambo lagade för några år sedan. En del frågar om min sambo lagar mat, och det gör han så klart. Matlagning är något vi båda tycker om, och vi lagar gärna mat tillsammans. Tack vare bloggen är det dock jag som lagar en större del av det vi äter hemma eftersom jag har en massa idéer jag vill prova. Snäll som min sambo är ställer han upp och äter… Det är verkligen synd om honom ;)

Detta recept är i alla fall en av hans kreationer som han bjöd på när vi skulle ha lite kylskåpstömning där hemma. Eftersom det räcker till flera personer är det perfekt att laga till stora familjen, eller att ha till matlådor. Komplettera gärna med ris eller nudlar.

Gryta med kyckling och grönsaker

Själva woksåsen innehåller ett gäng ingredienser, och orkar man inte hålla på och joxa kan man så klart köpa färdig woksås och använda sig av. Exempelvis har Santa Maria och Blue Dragon ett gäng färdiga såser att välja på. För att laga denna kycklinggryta behöver man ingen wok – det går precis lika bra med en gryta eller en traktörpanna med höga kanter. Grönsakerna i grytan är godast om de är färska, men är man av det lite latare och bekvämare slaget kan kan byta mot färdiga wokgrönsaker. Den som vill ha det hela vegetariskt byter kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong och skippar kycklingen. Addera lite extra grönsaker och svamp för att det ska räcka till lika många.

» Här hittar du fler goda recept som är inspirerade av det asiatiska köket

Asiatisk kycklinggryta med cashewnötter och koriander

För: 6-8 personer

Asiatisk kycklinggryta med cashewnötter och koriander

Woksås:

2 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
4 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk riven ingefära
4 vitlöksklyftor
0,5 dl olja
1 msk äppelcidervinäger
0,75 dl kinesisk soja
2 spanska pepparfrukter
1 tsk malen koriander
2 msk maizena

Övrigt innehåll:

2 morötter
1 gul lök
1 röd paprika
5 stora champinjoner
1 broccoli
250g färska haricots verts
3 kycklingfiléer
125g böngroddar
1 burk hela tomater
250g babyplommontomater
2 dl cashewnötter
0,5 dl skalade sesamfrön

Tillbehör:

1 kruka färsk koriander
1 strimlad röd chili eller stark sås om man önskar en starkare wok

  • Lös upp en buljongtärning och muscovadosocker i två deciliter vatten. Blanda i riven ingefära, pressad vitlök, olja, äppelcidervinäger, kinesisk soja, hackad chili, tabasco och kryddor. Låt det svalna och vispa i maizenan.
  • Skiva morötter och skär lök, paprika och champinjoner till mindre bitar. Dela broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud broccoli och gröna bönor i cirka 3 minuter.
  • Ansa kycklingen och dela den till mindre bitar. Värm en wokpanna med olja och ha ner kycklingen. Bryn kycklingen runt om och ha sedan ner grönsakerna. Låt allt stekas i cirka 5-10 minuter och ha sedan ner hela tomater på burk, babyplommontomater och woksåsen. Låt woken puttra ihop cirka 5 minuter och strössla sedan över cachewnötter och skalade sesamfrön. Servera med färsk koriander, och chili eller stark sås om man önskar en starkare wok.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.