Asiatiska blomkål med ris och stekt champinjonsallad

Vad kan man laga av blomkål?

Blomkål har blivit en av mina nya favoritingredienser. När jag var liten åt vi inte blomkål särskilt ofta. Åtminstone inte vad jag kan minnas. Det var möjligtvis i en klassisk gratäng med blomkål och bacon, men inte så mycket annars. Idag – och det senaste året – har jag ätit mycket blomkål. Blomkål passar i så mycket och idag har jag det i allt ifrån en vegetarisk gryta, en daal, en krämig blomkålssoppa – och för att inte missa dessa gudomligt goda vegotacos som vi redan har ätit fyra gånger denna höst!

Blomkål passar utmärkt med bacon, skinka och korv – alltså fläskkött. Det passar också bra för sig själv där det får vara huvudingrediensen i en vegetarisk rätt – som denna festliga vegorätt med ugnsrostad blomkål.

Blomkål som huvudingrediens

Även i dessa asiatiska blomkål med ris och stekt champinjonsallad är blomkålen huvudingrediensen. Här steks blomkålen i sesamolja, srirachasås och soja vilket gör den kryddig och god. Till det hela serverar jag kryddigt vitlöksris och en stekt champinjonsallad.

För ett helt vegetariskt och veganskt recept, byt smöret mot olja eller vegetabiliskt smör och byt såsen mot en utan animaliska ingredienser. Testa exempelvis denna soja, ingefära och chilisås istället och byt creme fraichen mot vegetabilisk fraiche. Receptet i sig innehåller ingen laktos. För att göra en laktosfri bearnaisesås tar du laktosfritt smör i den. Du kan också byta mot såsen i förslaget ovan. Då blir det även laktosfritt. Här hittar du ett helt gäng till med goda blomkålsrecept

Asiatiska blomkål med ris och stekt champinjonsallad

Asiatiska blomkål med ris och stekt champinjonsallad

För: 4 personer

Kryddigt vitlöksris:

1 liten gul lök
smör + rapsolja
3 dl långkornigt basmastiris
2 vitlöksklyftor
1 krm malen spiskummin
4 dl vatten
salt, peppar

Asiatiska blomkål:

600g blomkål
1 dl sesamolja
3 msk srirachasås
4 msk japansk soja
salt, peppar
1 grön chili

Stekt champinjonsallad:

1 röd paprika
250g färska champinjoner
70g svartkål
3 salladslökar
salt, peppar

Tillbehör:

bearnaisesås med chipotle

  • Hacka gul lök och ha ner med lite smör i en kastrull. Låt den mjukna på låg värme. Ha i cirka 2-3 msk rapsolja samt riset i kastrullen och stek på medelvärme tillsammans med löken i cirka 5 minuter. Pressa i vitlök och låt den värmas 2 minuter, slå sedan på vattnet och rör i salt och spiskummin. Låt riset sjuda under lock i 12 minuter. Ta av riset från plattan och ta av locket om det är vätska kvar i kastrullen så det får avdunsta. Rör om riset och smaka av med nymalen svartpeppar.
  • Skär blomkålen till mindre träd. Värm sesamolja i en stekpanna och ha ner blomkålen. Rör i srirachasås och japansk soja. Stek på medeltemperatur cirka 10 minuter. Skiva den gröna chilin och ha ner hälften i pannan. Salta och peppra (men tänk på att soja är ganska salt, så det behöver bara en liten nypa salt). Stek tills blomkålen börjat mjukna men ändå har lite tuggmotstånd i kärnan.
  • Kärna ur och strimla paprikan. Gnugga champinjonerna rena och tärna dem. Strimla svartkålen och skiva salladslöken. Smält smör i en stekpanna och ha ner paprika och champinjoner. Stek några minuter undre omrörning och ha sedan ner svartkålen. Stek ytterligare några minuter och ha sedan ned salladslöken. Smaka av med salt och peppar och låt svalna. Servera med bearnaisesås.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.