Planering och framförhållning håller nere matbudgeten
Jag handlar aldrig spontant i sista minuten. Mina matinköp sträcker sig över lång tid då jag varje eller varannan vecka tar mig till storhandeln och köper sånt som är på bra pris och som jag vill ha på lager. Jag handlar alltid med framförhållning innan sakerna tar slut, inte när de tagit slut. Eftersom jag fortfarande bor på landet, och det är tre mil till närmaste ordentliga matbutik, vill jag alltid ha saker på lager. Vi har ett stort skafferi samt extra frys och kylskåp. På så vis kan man handla på sig och lagra maten länge, samtidigt som man sällan behöver åka iväg och panikhandla. Det är också mycket enklare att hålla matbudgeten nere eftersom man kan köpa saker när det är extrapriser istället för att köpa till högre priser just när man behöver dem.
Det är långt ifrån alla som kan göra så, men det är ett smart knep som i slutänden också sparar tid då man slipper handla hela tiden. och det passar bra när man bor i hus på landet. Jag gör förvisso exakt likadant i stan, men där har vi inte fullt så mycket förvaringsutrymme.
Fläsklägg är billig och god mat
Något jag alltid har i frysen är fläsklägg. Jag har verkligen gått all in på fläsklägg det senaste året då jag vill bevisa vilken god och smart styckningsdetalj det är. Och förstås billig! Man måste så klart räkna bort både ben och svål ur kilopriset, och de väger ju lite, men även om man skulle räkna bort det är fortfarande priset lågt. Benet och svålen hjälper ju också till att göra köttet mört och smakrikt. Och du, köper du exempelvis en fettstrimmig entrecôte eller karré betalar du ju också för fett som bara smälter men som väger i början.
Jag tryckkokar ofta fläsklägget i en epelktrisk tryckkokare eftersom det går fort och är en energisnålare tillagningsmetod. Denna gång bestämde jag mig för att göra asiatiska fläsklägg med wokgrönsaker och nudlar. Fläskläggen kokar jag först i tryckkokaren tillsammans med asiatiska smaker. När läggen kokat klart och man plockat köttet blandar man det med wokgrönsaker, nudlar och lite av buljongen från kokningen. Resten av buljongen är perfekt att spara och använda till en soppa – frys in eller förvara den i kylen. Vill man koka lägget i vanlig gryta på spisen går det så klart också bra. Då tar det ungefär dubbla tiden på 2,5–3 timmar.
» Här hittar du fler recept med fläsklägg

Asiatiska fläsklägg med wokgrönsaker och nudlar
Fläsklägg:
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chipotlepasta
2 krm gul curry
1 msk sesamolja
1 msk tomatpuré
1 msk mörkt muscovadosocker
5 dl vatten
salt, svartpeppar
1,5 kg rimmat fläsklägg
Wokgrönsaker:
500g wokgrönsaker (classic)
olja att steka i
1 msk sesamolja
salt, svartpeppar
Övrigt:
125g äggnudlar
1 tsk sesamolja
1 tsk soja
1 röd chilifrukt
1/2 kruka koriander
1–2 msk skalade sesamfrön
sweet chilisås
- Finhacka löken och pressa vitlöken. Lägg alla ingredienserna i tryckkokaren. Rimmat fläsklägg är salt, så ta bara en liten nypa salt i buljongen. Skölj av lägget och lägg det i grytan. Är man känslig för ”grissmak” kan man först ta bort svålen. Dock blir det saftiga om svålen sitter kvar vid kokningen. Sätt på locket och tryckkoka i 1,5 timme. Låt lägget svalna en aning och plocka sedan köttet. Spara buljongen. Om du kokar läggen i en vanlig gryta på spisen, låt dem puttra i 2,5–3 timmar.
- Värm en skvätt olja i en stekpanna eller en wok och stek wokgrönsakerna. Ringla över sesamolja, salta och peppra.
- Koka äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda med sesamolja och soja. Skiva chilifrukten.
- Varva kött, wokgrönsaker och nudlar i skålar. Toppa med chili, koriander och sesamfrön. Värm buljongen och skeda på över maten. Servera med sweet chilisås. Det är även gott med hackade jordnötter till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.