Asiatisk kycklinggryta med grönsaker

Kycklinggryta med asiatisk smak

Tidigare gillade jag varken indisk mat, mat med frukt eller mat med kokos eller curry. När man tänker efter så här i efterhand är det en hel del saker, och det var mycket jag missade. Eftersom man ändrar smak ju äldre man blir – och dessutom behöver ett par gånger på sig för att ändra uppfattning, tyckte jag att jag borde göra något åt saken.

Det faktum att jag inte gillade frukt i maten är det som jag nu senare tycker var jättekonstigt – nu har jag det nästan i allt. Frukten adderar sötma och ger rätten ytterligare en smakdimension. På så vis får man dessutom annorlunda smaker via de olika frukterna och behöver heller inte addera extra socker.

Enkel vardagsmat

Detta recept på asiatisk kycklinggryta med grönsaker blev till då jag insåg att vi hade ett gäng frysta kycklingklubbor som låg och skräpade. Jag är ärligt talat rätt dålig på att ta tillvara på det som finns i frysen. Fryst korv har jag kommit fram till att det inte blir gott efter upptining, men kyckling äter vi i stort sett alltid ifrån fryst utförande.

Alltså åkte kycklingklubborna ner i en stekpanna tillsammans med en massa goda tillbehör. Det blev helt enkelt en riktigt god kycklingrätt med asiatisk touch. Självklart kan man byta kycklingklubborna mot kycklingfilé om man vill det.

Asiatisk kycklinggryta med grönsakerAsiatisk kycklinggryta med grönsaker

Asiatisk kycklinggryta med grönsaker

För: 4 personer

Asiatisk kycklinggryta med grönsaker

1 röd chili
2 stora vitlöksklyftor
1 kg kycklingklubbor
3 salladslökar
300g vitkål
100g fänkål
4 morötter
2 dl hackad bladpersilja
0,5 dl sweet chilisås
2 msk äppelcidervinäger
1 burk kokosmjölk (400g)
2 dl mjölk
salt, peppar, malen spiskummin, malen koriander
1 dl solrosfrön eller cashewnötter

1. Smält smör i en vid stekpanna med höga kanter (modell wok). Kärna ur chilin och hacka den och vitlöken. Fräs upp i smöret. Drag av skinnet på kycklingklubborna och klipp av det vid klubbfästet. Lägg ner i pannan och stek klubborna ca 10 minuter eller till när man inte ser ett rosa innanmäte.

2. Finstrimla salladslök, vitkål, fänkål och persilja. Riv morötterna på en mandolin. Ha ner allt i pannan, slå på vinäger, sweet chilisås och kokos- och vanlig mjölk. Rör om, krydda och låt puttra på mediumvärme ca 20 minuter. Strössla över solrosfrön eller cashewnötter på toppen. Servera förslagsvis i en djup skål med gaffel och sked.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.