Aubergine fylld med kyckling, lök, oliver och ost

Aubergine i ugn är gott och festligt

Aubergine är en ganska snygg grönsak som passar fint att fylla. Denna gång fick det bli aubergine fylld med kyckling, lök, oliver och ost. Kycklingen steker man först på hög värme och sedan strimlar man den tunt. Den behöver inte vara genomstekt eftersom den ska in i ugnen efteråt. Är den för välstekt kommer den bara att bli torr i ugnen.

Auberginerna halverar jag och skrapar sedan ut en del av fruktköttet på. Auberginens fruktkött hackar man och steker i smör tillsammans med lök. Detta blandar man med kycklingen, basilika, hackade oliver och riven ost, och petar tillbaka ned i auberginerna. In i ugnen och sedan är det nästan klart. Jag serverar det hela med kokt ris, sköljda svarta bönor, naturell créme fraiche och det röda vintipset nedan. Det blir en rätt som passar till såväl vardag som helg.

» Här hittar du fler recept på fyllda auberginer

Aubergine fylld med kyckling, lök, oliver och ost

För: 4 personer

Aubergine fylld med kyckling, lök, oliver och ost

2 auberginer (á 200-250g styck)
1 kycklingfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka basilika
1 dl gröna oliver med pimento
1,5 dl riven ost
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris
1 tetra svarta bönor
crème fraiche

  • Halvera auberginerna och skrapa ur innehållet med en sked. Skrapa inte ur dem helt utan behåll cirka 1 centimeters kant av köttet runt om i skalet så de behåller sin form. Hacka det urgröpta aubergineköttet.
  • Tina kycklingen och skär den till två hälften så tjocka bitar (så går den fort att steka). Stek kycklingen hastigt på hög värme med smör, salt och peppar – den behöver inte vara genomstekt eftersom den ska in i ugnen. Låt kycklingen svalna och strimla den sedan tunt.
  • Hacka lök och låt den mjukna i smör i en panna tillsammans med auberginehacket. Ha ner finhackad vitlök när det mjuknat. Blanda kycklingen med det stekta samt strimlad basilika, hackade oliver och riven ost i en skål. Smaka av med salt och peppar
  • Rada upp auberginehalvorna på en plåt med snittytan uppåt. Dra gärna över ett varv med spraysmör eller pensla med smält smör (inte nödvändigt men gör det väldigt gott.) Skeda i röran och ställ in i 200°C varmluft eller 225°C i vanlig ugn i cirka 20 minuter. Servera med kokt ris, sköljda svarta bönor, naturell créme fraiche och vintipset nedan.

Rekommenderat vin till: Alta Mora Etna Rosso (2374)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.