Aubergine- och blomkålsgryta med ajvar

Det här med bitterhet i aubergine

Aubergine är en vacker grönsak som kan vara lite knepig att laga. Kanske för att man inte vet vad man ska laga, men också för att den lägg kan upplevas lite bitter. Det finns några saker man kan göra för att undvika bitterheten. Vissa aubergine-sorter är bittrare än andra. Först av allt, välj en något mindre aubergine som är blank och fast. Då är fröna i auberginen fortfarande små vilket gör att köttet inte hunnit samlat på sig lika mycket bitterhet från dessa. En övermogen och mjuk aubergine har således mer bitterhet. Är det mycket eller stora frön i auberginen kan man gröpa ur dem med en sked. En del av bitterheten sitter också i skalet, så är man känslig mot bitterhet kan man skala den först.

AubergineSalt kan också ta bort bitterhet i aubergine. En del brukar skiva och salta auberginen, låta den ligga 30–60 minuter och sedan torka bort det överflödiga vattnet med en handduk eller hushållspapper. När vätskan lämnar auberginen genom så kallad osmos sägs samtidigt en del av de bittra ämnena transporteras ut. En del hävdar att det inte gör så stor skillnad och den bara blir torrare. En annan metod är att blötlägga skivor eller bitar av aubergine i saltat vatten. Alltså ungefär samma metod som innan men i vätska. Själv brukar jag nöja mig med att steka auberginen i olja och samtidigt salta ordentligt. Som bekant är ju också sälta en motpol till beska, så är något för beskt är det salt (och sötma) som gäller. Oftast funkar det väldigt bra, men visst har jag råkat ut för en del bitterhet om auberginen legat för länge i kylen.

Vegansk, enkel gryta till middag

Denna aubergine- och blomkålsgryta med ajvar är en härlig rätt som man kan svänga ihop som vegetarisk och vegansk middag. Om du serverar den med ris till räcker den till 4–6 personer. Äter du den utan några särskilda tillbehör eller med en enkel sallad – du kanske äter gi? Då räcker den till 4 personer. de beror förstås också på hur stora portioner man äter.

Jag gör denna panna med blomkål, aubergine och kidneybönor. Smaken kommer från vitlök, lite curry för rondör samt ajvar, alltså den röda paprikaröran som man köper färdig på burk. Jag har också i sambal oelek för hetta, men gillar man inte helt mat är det bara att skippa den eller ta lite mindre. Välj gärna en olivolja som inte är så gräsig och bitter, då kan auberginen upplevas så med, eller ta kallpressad rapsolja.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Aubergine- och blomkålsgryta med ajvar

Aubergine- och blomkålsgryta med ajvar

För: 4–6 personer

1 aubergine (ca 300g)
500g blomkål
1 gul lök
1 dl olivolja

0,5 dl olivolja
1 msk sambal oelek
1 tsk gul curry
2 vitlöksklyftor
1/2 burk ajvar (à 350g)
1 dl vatten
1 tetra/burk kidneybönor (400g)
salt, svartpeppar

  • Tärna aubergine, skär blomkålen till ätvänliga träd och grovhacka den gula löken.
  • Värm oljan i en traktörpanna eller buffégryta, lägg i auberginen och salta ett ordentligt varv. Stek på lite under medelvärme tills den mjuknat.
  • Lägg i blomkål och lök, höj till medelvärme och lägg på ett lock. Rör om då och då och stek tills lök och blomkål mjuknat.
  • Rör ihop olivolja med sambal oelek, curry och pressad vitlök i en skål. Ringla över innehållet i stekpannan och blanda allt. Rör i ajvar och vatten. Låt det fräsa upp och smaka av med salt och peppar. Skölj kidneybönorna och blanda ner i pannan. Servera med ris, couscous, quinoa eller mathavre.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.