Gratäng med aubergine, zucchini, fetaost och köttfärs

God vardagsmat som lagas i ugn

Om jag blev tvungen att välja endast en pryl att ha i köket, så skulle det vara en ugn. Det finns så mycket kan göra i en ugn – gratänger, pajer, grytor eller bara värma saker. Dessutom är det smidigt med en ugn eftersom det gör att maten mer eller mindre lagat sig själv medan man gör annat.

Detta recept på gratäng med aubergine, zucchini och köttfärs blir lekande lätt en god middag. Treenigheten zucchini, aubergine och köttfärs är också oslagbar. Dessa tre ihop blir goda och passar som hand i handske. Sväng ihop gratängen och servera den gärna med en sallad till. Dessa saltrostade frön och nötter passar också fint att strössla över.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Gratäng med aubergine, zucchini, fetaost och köttfärs

För: 4 personer

Gratäng med aubergine, zucchini, fetaost och köttfärs

1 aubergine
2 röda paprikor eller 1 burk paprikasallad
1 gul lök
500g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
3 tomater
150g fetaost
2 ägg
3 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
timjan, oregano, grillkrydda

  • Skala och skiva auberginen och stek skivorna mjuka i olja. Salta och peppra. Kärna ur och skär paprikorna till 4-5 breda klyftor. Stek dem i stekpanna på hög värme så de får lite yta. Låt svalna och strimla dem sedan. Använder du paprikasallad på burk behöver du bara slå lagen av paprikastrimlorna. Hacka löken och stek tillsammans med köttfärsen. Pressa i vitlöken på slutet och låt den värmas någon minut.
  • Skiva zucchini och tomat och fördela ut i en gratängform tillsammans med auberginen. Sprid ut köttfärsen och smula över fetaost.
  • Vispa ihop ägg och grädde med äppelcidervinäger och kryddorna. Häll stanningen över gratängen och grädda i på över- och undervärme i 225°C eller 200°C på varmliuft i 25 minuter. Låt gärna gratängen stå till sig innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.