Auberginer i ugn med pasta och krossade tomater

Vad ska man laga av aubergine?

Jag var tidigare inget fan av aubergine. Kanske berodde det på att jag aldrig riktigt tagit mig tid att bekanta mig med denna snygga grönsak. Vackert svartlila och grafittimönstrade auberginer i lila och vitt är ju så vackert. Men, vad sjutton ska man laga av dem. Visst gillar jag baba ganoush och visst har jag gjort en härlig moussaka med lammfärs. Men vad mer kan man laga med aubergine?

En nyfunnen favorit till middagsbordet är fyllda auberginer som man lagar i ugnen. Till dessa brukar jag servera kokt ris. För att ta det hela vidare och utveckla receptet bestämde jag mig denna gång för att göra en typ av gratäng med pasta och krossade tomater. I denna la jag fyllda auberginer och stoppade in det hela i ugnen. Det blev väldigt gott!

God vardagsmat i en form

Och hur smidigt är det inte när hela middagen slutförs i en form? Inga extra kastruller och byttor. Bara att ställa fram den färdiga gratängen och avnjuta. Dessutom blir det himla snyggt med alla färger som denna rätt bjuder på.

Jag valde riktigt små auberginer till denna gratäng. Det kliar alltid lite i fingrarna så fort jag ser små fina auberginer i butik och jag bara måste handla med mig ett par. Självklart kan du använda normalstora auberginer om du inte får tag i små. Då räcker det med två auberginer. Av de små använde jag 3 auberginer och då blir det 1,5 var vilket är ganska lagom till en middag. Den som vill variera det hela byter auberginerna mot zucchini.

» Här hittar du fler recept med auberginer

Auberginer i ugn med pasta och krossade tomater

För: 4 personer

Auberginer i ugn med pasta och krossade tomater

Pasta och krossade tomater:

300g pasta, gemelli eller penne rigate
1 stång blekselleri
800g krossade tomater (2 burkar)
1 msk torkad oregano
salt, peppar, chiliflakes

Fyllda auberginer:

2 msk hackade, inlagda jalapeños
1 röd lök
3 auberginer (á 130-150g styck)
1 tetra svarta bönor (á cirka 400g)
150g fetaost*

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, men dra av 5 minuter på koktiden. Slå av vattnet och ha ner pastan i en gratängform. Hacka sellerin. Blanda ner i pastan tillsammans med krossade tomater och kryddor.
  • Hacka röd lök och jalapeños. Skrapa ur auberginerna och behåll cirka 1 cm av kanten. Hacka aubergine-köttet och blanda med svarta bönor, fetaost, hackad rödlök och jalapeños. Lägg ner auberginerna i pastan och skeda i röran. *Välj laktosfri fetaost så blir receptet laktosfritt.
  • Ställ in i 200°C varmluft eller 225°C över- och undervärme i 25-30 minuter.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.