Avlång ostpaj med dill

Enkelt grundrecept på paj

Till buffé och fest passar det fint att servera paj. Då kan man variera det hela med andra olika rätter som folk själva får ta av. En paj är också utmärkt till lunch, inte bara under sommaren, utan egentligen när som helst på året. Att skära upp pajen till mindre bitar och lägga på små tallrikar är också en smart förrätt. Serveringstips hittar du nedan.

Paj till fest och buffé

Avlång ostpaj med dill är en enkel goding som jag första gången serverade till midsommar. Den blev så omtyckt att jag efter det lagade den flera gånger till under sommaren med olika sorters topping. Den här pajen är verkligen riktigt enkel att laga och fylls med två sorters ost – vanlig riven ost, exempelvis gouda eller prästost, samt fetaost och lök. Det gör den förstås också ovo- och lakto-vegetarisk.

Toppa ostpajen med vad du är sugen på

Pajen funkar fint att servera precis som den är, men kan också toppas med exempelvis stekt bacon, halverade cocktailtomater och örter som man strösslar ut på den färdiga pajen. Till kräftskivan kan man toppa med skalade kräftstjärtar och dill, och till påsk kan man toppa med kokta, hackade ägg, lax och räkor. Med andra ord är detta ett bra grundrecept där bara fantasin sätter gränser. Kolla även in de tre pajerna nedan.

Pajen blir lite mindre än den klassiska varianten man gör i en springform med löstagbara kanter. Jag brukar laga den i en rektangulär form på cirka 35×11 centimeter och en höjd på 2,5 centimeter. Bestämmer du dig för att fylla pajen med annat än ost kan en större form behövas. Här hittar du fler goda pajrecept

Avlång ostpaj med dill

För: 6-8 personer till kräftskiva eller buffé

Avlång ostpaj med dill

Pajdeg:

3 dl mjöl
100g smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk ättika
3 msk vatten

Pajfyllning:

2 dl riven prästost
150g fetaost
2 ägg
1 dl grädde
0,5 dl hackad dill
1 schalottenlök
peppar

1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt så det blir en grynig massa. Blanda ner ättika och vatten och nåda ihop till en deg. Smöra en avlång, låg form med avtagbar kant. Kavla ut degen och platta ut den i formen – se gärna till att den har lite överhäng. Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C.

2. Riv ost och blanda med smulad fetaost, ägg och grädde. Hacka dill och schalottenlök och ha ner i ostsmeten. Smaka av med peppar. Ha ner ostsmeten i pajskalet och grädda sedan i 25-30 minuter på 200C°.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.