Västerbottenspaj med kräftstjärtar och dill

Paj med västerbottensost med kräftor

Variera formen på pajen! En pajen behöver faktiskt inte alltid vara rund, eller hur? En avlång västerbottenspaj med kräftstjärtar och dill är både annorlunda i sin form och har en mumsig fyllning tack vare kräftstjärtarna. Antingen köper man färdigskalade kräftstjärtar i lake (eller varför inte frysta färdigskalade kräftor?), eller så tar man vanliga kräftor som man skalar själv. Skalen som blir över kan man gott göra egen kräftfond av och koka en magiskt god kräftsoppa av.

Västerbottenspaj med kräftstjärtar och dill Ordna en annorlunda kräftskiva

Jag gillar trots allt enkelheten i färdigskalade räkor. Tillsammans med riven Västerbottensost och schalottenlök blir det en enkel och smakrik paj som passar till så väl sensommarfest som till middag. Jag tycker den också är utmärkt att ställa fram till kräftskivan. Det är faktiskt ofta vi haft gäster som inte orkar skala kräftorna. Då är det utmärkt att servera dem i en smaskig kräftpaj. Dessutom måste inte alltid kräftor ätas som de är under kräftskivan – man kan faktiskt lika gärna sätta ihop en härlig buffé med olika rätter med kräftor i.

Exempelvis denna paj, en krämig kräftsoppa, lyxiga små aptitretare toppade med kräftstjärtar, kräftsnurror, tjusiga glas med kräftstjärtar, mango och koriander samt dessa tortillabröds-strutar med kräftstjärtar, avocado, lime och dill. Glöm heller inte att spana in de roligaste lekarna och bästa tipsen till kräftskivan.

Dekorera med ätliga blommor

Denna västerbottenspaj med kräftstjärtar har jag dekorerat med ätliga blommor och örter. Det blir ju så himla snyggt i ett nafs. Jag har dekorerat med färsk dill och körvel samt rosenblad, ryssgubbe och harsyra. Beroende på säsong och vad man har tillgång till får man ta vad man har. Varför inte dekorera med bladen från blomsterkrasse? Även blåklint, rallarros och röllika brukar man kunna ha turen att hitta senare på hösten. Här hittar du fler tips på ätliga blommor.

» Fler recept på goda pajer hittar du här

Västerbottenspaj med kräftstjärtar och dill

För: 6-8 personer till kräftskiva eller buffé

Västerbottenspaj med kräftstjärtar och dill

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
100g smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk ättika
3 msk vatten

Pajfyllning:

3 dl riven Västerbottensost
2 ägg
1 dl grädde
1 schalottenlök
1 burk kräftstjärtar i lake
peppar

Till dekoration:

färsk dill och körvel
ätliga blommor, ex rosenblad, ryssgubbe, harsyra

  • Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt så det blir en grynig massa. Blanda ner ättika och vatten och nåda ihop till en deg. Smöra en avlång, låg form med avtagbar kant. Kavla ut degen och platta ut den i formen – se gärna till att den har lite överhäng. Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C på över- och undervärme.
  • Riv Västerbottensost och blanda med ägg och grädde. Finhacka schalottenlök och grovhacka kräftstjärtarna. Ha ner i ostsmeten och smaka av med peppar. Ha ner ostsmeten i pajskalet och grädda sedan i 25-30 minuter på 200C° på över- och undervärme.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.