En god rätt till sommarens grill
Detta recept bestående av bacon- och palsternackssallad med grillad halloumi och örtsås är en rätt som passar perfekt att laga utomhus. Vi lagar mat hela sommaren i vårt utekök, och det är ju fenomenalt skönt att stå ute och laga maten. I alla fall när vädret tillåter. Halloumin till denna rätt grillar man, men man kan så klart också steka den om man inte har en grill. Vi kör även två kokplattor utomhus vilket är perfekt när man ska fritera. Det kan ju stänka en del och det är det som gör det så perfekt när man ska fritera utomhus – inte en massa att torka av runt om.
Själva bacon- och palsternackssalladen kan man förbereda. Den kräver trots allt en del moment där man ska steka och fritera, vilket gör att det kan vara skönt att ha den klar innan. När det är dags att äta är det bara att ställa in salladen en sväng i micron. Cirka 30 sekunder brukar räcka så den inte är iskall.
När man vill grilla vego
”Proteinet” i denna middagsrätt är alltså halloumi. Välj gärna den svenska motsvarigheten till halloumi som heter Eldost, om du kan få tag i det. Till fyra personer går det åt två bitar halloumi. Man äter alltså en halv halloumi var. Tänk på att grilla halloumin precis innan ni ska äta. Den är ju nämligen godast när den är varm och mjuk. Så fort den svalnar blir den hård och gummiaktig igen. Servera det hela med den enkla örtsåsen. Denna rör man bara ihop av crème fraiche, persillade och lite nymalen svartpeppar. Hur enkelt och gott som helst – och perfekt till sommaren och sensommarens sköna grillmiddagar. Vill man äta köttfritt skippar man bara baconet i salladen. Då blir rätten lakto-vegetarisk.
» Här hittar du fler goda recept till grillen
Bacon- och palsternackssallad med grillad halloumi och örtsås
1 paket bacon
1 dl solrosfrön
250g palsternacka (325g)
3 dl rapsolja
salt
1 röd paprika
1 röd lök
40g grönkål
5 inlagda vitlökar i chiliolja
100g babyspenat
1 msk balsamvinäger
1 citron (zest)
Enkel örtsås:
2 dl crème fraiche
2 tsk persillade
svartpeppar
Tillbehör:
400g halloumi (2 bitar)
- Stek baconet tills det nästan börjar bli knaprigt. Lyft ur stekpannan och låt rinna av på ett hushållspapper. Skär sedan till centimeterbreda bitar. Stek solrosfröna i baconfettet tills de börjar få färg.
- Gnugga palsternackorna rena och skala dem om de är jordiga. Skär palsternackorna till smala remsor med hjälp av en potatisskalare. Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera palsternacksstrimlorna tills de fått färg – vänd runt dem med en stekpincett med jämna mellanrum så de inte bränns. Salta några varv och låt rinna av på hushållspapper.
- Kärna ur och strimla paprikan på längden. Skär av ändarna på rödlöken, halvera en och skär till smaka klyftor. Skär grönkålen till bitar på cirka 4–5 cm. Stek i oljan från friteringen. Skrapa av grönsakerna i durkslag och låt oljan rinna av i en skål – spara oljan till nästa gång du vill fritera något.
- Hacka vitlökarna. Blanda alla ingredienser i en stor salladsskål. Ringla över balsamvinäger och zesta över citronskal.
- Rör ihop crème fraiche med persillade och smaka av med lite nymalen svartpeppar. Ställ såsen svalt.
- Dela halloumibitarna på mitten och grilla dem tills de fått fin färg.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.