Baconchutney

Hemmagjord chutney med bacon

Här om dagen var jag på ett event där det bjöds på whiskey och hamburgare. Whiskeyn var Jack Daniels – min favorit, och burgarna vad skapade av Burger Bro’s. Till hamburgarna bjöd man på något som kallades för Baconmarmelad. Den gjordes på chili, lök och vitlök.

Ett sött tillbehör till burgarna som både är sött, salt och syrligt är helt fenomenalt. Därför bestämde jag mig för att knåpa ihop ett eget recept. Det hela landade i det här fenomenalt goda receptet på baconchutney. Alltså wow, vad gott!

Saftiga burgare fyllda med isterband

Gott tillbehör till hamburgaren

Baconchutney ett bra tillbehör till hamburgarna som är lätt att göra och som adderar både sötma och sälta. Självklart går det lika bra att servera den till en bit grillat kött; förslagsvis till grillade ribs eller fläskkarré. Denna chutney med bacon var omåttligt populärt och skålen slickades ren när jag bjöd på den. Det var ju ett bra utlåtande, och kul att inte bara jag tyckte den var god!

Jag valde att smaksätta denna baconchutney med päron och mörkt muscovadosocker. Till det hela lagade vi riktigt goda och saftiga burgare fyllda med isterband. Tillbehören som burgarna toppades med bestod av denna chutney, ugnstorkade cocktailtomater, en god dressing och cheddarost. Istället för hamburgerbröd valde vi pitabröd.

» Här hittar du fler goda tillbehör som passara till hamburgare

Baconchutney

Baconchutney

För: 4 personer

2 röda lökar
4 vitlöksklyftor
2 bruna päron
1 paket bacon
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
2 msk mörkt muscovadosocker
2 dl vatten
salt, peppar, timjan

1. Dela lökarna i fyra och skiva dem. Hacka vitlöken och päronen. Fräs upp smör i en kastrull och ha ner röd lök, vitlök och päron. Låt det mjukna.

2. Stek baconet i en stekpanna. Slå av baconfettet i kastrullen och lägg baconet åt sidan så det får svalna en aning. Finstrimla det sedan och ha ner i kastrullen.

3. Slå på vinäger, olja och ha i muscovadosocker. Låt allt puttra ihop på låg värme under ca 30 minuter. Späd med vatten om det blir torrt. Smaka av med salt, peppar och timjan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.