Baconlindad fläskkarré med höstpytt

Jag äter inga vita spannmål. Alltså inget ris, pasta, gryn eller liknande. Heller inte potatis. Jag är dock lite av en periodare och när det är semester eller man är ute och reser så är det svårt att hålla på rutinerna – det blir helt enkelt bara för bökigt. Dessutom fullkomligt älskar jag pasta och ris, så ibland lyxar jag till mig med en stor bit lasagne.

Gi och glutenfritt

En av fördelarna med att perioda är också att man får ny inspiration att ta nya tag, komma tillbaka till gymet och komma i form. Att skippa vita spanmål är en bra och effektiv lösning för snabbt resultat (annars hade inte den hypade Gi-metoden blivit så populär).

Baconlindad fläskkarré med höstpyttBaconlindad fläskkarré

En av de saker som jag tycker är roligast med att med att skippa vita spannmål och potatis är att det blir en utmaning att hitta på recept. Att komma på fisk med potatis kan vem som helst, men vad händer om man byter ut potatisen? Mot vad? Och hur? Här om dagen funderade jag på hur man skulle kunna ersätta ris – dvs få fram lite av den konsistens och känsla som ris har. Sagt och gjort satte jag igång att laga, och det blev riktigt bra.

Fläskkarré i Crock Pot

Jag är just nu helt såld på Condimento Bianco, den åker ner i i stort sett allt jag lagar. Den har en sötsyrlig smak som är helt ljuvlig. Självklart fick den också vara med i hötspytten för att runda av smakerna. I kalla rätter använder jag också gärna en fin extra virgin olivolja, men när det ska hettas upp är det bättre att använda en ”slaskolja” eller smör. Mycket av de bra ämnena i en olivolja försvinner ändå när man hettar upp den, så det skulle ändå vara bortkastat.

Baconlindad fläskkarré med höstpyttHötspyttCondimento från Foglia

Både sjyssta oljor och vinäger kan du hitta hos Foglia. Jag har testat flera av dem och är både impad och nöjd. Dessutom har jag nu fått upp ögonen för den underbara världen med olja och vinäger. Det är mycket jag inte visste inser jag så här i efterhand.

Mört och fint kött

På tal om tidigare, så är det en sak jag inte gillat – nämligen fläskkarré. Jag tycker att det är segt, tråkigt, och massor av insprängt fett som man måste skära sig runt. Vi har en granne på landet som alltid ska bjuda på grillad karré med en puttefnuttnypa salt och peppar. Den stackars köttabiten får i stort sett bara snegla på grillen innan den anses vara färdig. Hur. Tråkigt. Som. Helst!

Enkelt och lättlagat i Crock Pot

När jag var och handlade senast var det i alla fall extrapris på Scans benfria karré i bit. Mycket förtjänar en andra chans, så en bit fick åka med hem. Som ett ess i rockärmen har jag ju den magiska Crock Poten som förvandlar allt till guld. Alltså fick köttet åka ner i Crock Poten och sedan in i ugnen för lite yta. Jag är omvänd – karré blir bra bara man tillagar det rätt. Nog jiddrat, här kommer receptet.

Baconlindad fläskkarré i Crock Pot med höstpytt

För: 4 personer
Tid: 3,5h + 15 min
Temperatur | Ugn: 275° | Crock Pot: ➁

Baconlindad fläskkarré med höstpytt

Baconlindad fläskkarré:

1kg benfri fläskkarré i bit
1-2 paket bacon
persillade, peppar
5 vitlöksklyftor
1 stång rabarber
1 nektarin
5 dl vitt vin
1 dl chutney

Höstpytt:

3 stora morötter
100g fänkål
1 röd paprika
100g haricots verts
1 gul lök
1 dl sötmandel
1 dl solrosfrön
1 dl olivolja
1 msk condimento (vit balsamico)
salt

1 msk smör
1-2 msk majsredning
1 dl matlagningsgrädde
1 msk skånsk senap
salt, peppar

1. Ha ner vit, halverade vitlökar samt skivad rabarber och nektarin i Crock Poten.

2. Ansa fettet från karrén. Klappa in persillade och peppar och rulla sedan in i bacon. Knyt upp steken med steksnöre och lägg ner i Crock Poten och kör i 3,5 timmar på högsta värmen.

3. Finhacka grönsakerna, lök och mandlar så smått det går. Hetta upp olja i en vid panna och ha ner allt hack plus solrosfrön. Ringla över balsamicon och salta. Stek under omrörning ca 7-10 minuter. Grönsakerna ska vara genomvarma med fortfarande vara en aning knapriga.

4. Tag ur steken ur Crock Poten och klipp bort snöret. Hetta upp ugnen till högsta temperatur. Smöra en ugnsfast form, lägg i steken och bred på ett lager med valfri chutney på överdelen (jag använde en het chilichutney). Ställ in steken i ca 10 minuter, vrid sedan om till grill och låt stå ytterligare 15 minuter. Håll ett öga så att den inte bränns, korta i så fall av tiden.

5. Häll upp 2 dl av skyn från Crock Poten inklusive frukt och vitlök. Mixa till en slät soppa. Smält smör i en kastrull och vispa ner smör och sedan mjölk. Vispa sedan i skyn och grädde. Smaka av med senap och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.