Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Baconlindad, grillad lax med coleslaw och potatisklyftor

Grillat och rödvin

Visst är det härligt att det är sommar och snart semester? Du kanske redan har börjat din? Jag har mentalt redan börjat komma in i semesterlunken och går nu bara och räknar dagarna. Det blir så klart en hel del grillande på kvällarna redan nu, för grillat är ju ett så trevligt sätt att laga mat på – särskilt om man har gäster och vill umgås kring grillen.

Detta recept på baconlindad, grillad lax med coleslaw och potatisklyftor är en god middagsrätt som går lätt att laga. Gör gärna coleslawen kvällen innan så den får stå till sig och hinna mjukna lite. Sedan är det bara att skära potatisen till klyftor och sätta in i ugnen. Linda bacon runt laxen, grilla den och sedan är maten klar.

Grilla med Grillo

Till denna sommarrätt serverar jag det röda vinet Grillo. Familjen som producerar vinet heter Grillo och har gjort vin under flera generationer. Man skulle alltså kunna tro att vinet har döpts för ändamålet – alltså att det passar så bra till grillat – men då är inte fallet. Det råkar bara vara ett sammanträffande.

Grillo är ett smakrikt och kryddigt rödvin som kommer från Italien. Vinet görs på druvorna nero d’avola och merlot vilket blir ett nyanserat vin som passar till småplock med chark och ost, kötträtter – och så klart till grillat av olika slag. Här bjuds man på en nyanserad, syltig och fruktig smak med medelhöga tanniner och inslag av vanilj, smörkola, mörka bär, russin, sötlakrits och örter.

Hur kan ett vin vara veganskt?

Famiglia Grillo producerar viner med kvalitet och ekologisk hållbarhet vilket man kan se i Grillo som både är ekologiskt och veganskt. En del undrar hur ett vin kan bli veganskt, för det används väl inget animaliskt i vin? Men det många kanske inte känner till är att det ibland används äggvita vid den så kallade ”klarningen”, vilken man gör för att vinet ska få mjukare tanniner och inte vara grumligt. På detta vis har man gjort i hundratals år och ämnet avlägsnas sedan. Dock innebär ju veganskt att inget animaliskt får ha förekommit ens under produktion, även om det inte finns något kvar i den slutliga produkten. I Grillo har man alltså inte använt något animaliskt i klarningen.

Grillo är ett trevligt grillvin som med sin mångsidiga stil passar till både kött, fisk, fågel och vego. När man köper vinet kan man också se på flaskans krage att det tilldelats bronsmedalj i Decanter World Wine Award 2021. Matcha det till receptet nedan för en trevlig smakkombo.

Grillo 72977

Om vinet:

Grillo (72977) 89:-
Alkoholhalt: 14% | Druvor: Nero d’Avola & Merlot
Sockerhalt: 0,8g/100ml | Ursprung: Italien
Passar till: Fläskkött, nötkött, lammkött, pasta, charkuterier och ost

9 av 128 av 127 av 12
FruktsyraFyllighetSträvhet

Baconlindad, grillad lax med coleslaw och potatisklyftor

Baconlindad, grillad lax med coleslaw och potatisklyftor

För: 4 personer

Coleslaw:

300g vitkål
1/4 gul lök
1 morot (ca 100g)
1/2 rött äpple
0,5 tsk vitlökspulver
3 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar

Klyftpotatis:

1 kg avlång, fast potatis
salt, grillkrydda
olja

Baconlindad lax:

4 styckfrysta laxfiléer
persillade, svartpeppar
1 paket bacon

Tillbehör:

machésallad

  • Strimla vitkålen tunt med en kniv eller en osthyvel. Skiva lökkvarten så tunt det går, eller hyvla den på en mandolin. Riv morot och äpple på de stora hålen på ett rivjärn. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, dijonsenap, salt och peppar. Blanda med kål, lök, morot och äpple. Ställ såsen svalt, gärna i ett dygn.
  • Tvätta potatisarna rena och skär dem till klyftor på längden. Rada upp potatisklyftorna i en ugnsform och pudra över grillkrydda och salt. Ställ in i 225°C i 30 minuter. Ta ut plåten, rör om och ringla över lite olja. Ställ in i ytterligare 15 minuter, totalt 45 minuter.
  • Lägg laxbitarna på en skärbräda och pudra över persillade och svartpeppar. Linda in laxen i baconremsorna. Grilla tills baconet börjar få yta.

Receptet på baconlindad, grillad lax med coleslaw och potatisklyftor är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.