Baconlindade, fyllda kycklingfiléer med matig sallad

Lyxig helgmat

När det kommer till mat, dryck och smak finns det inte något rätt och fel – det tycker i alla fall jag. För att ta ett exempel; säger man bearnaisesås tycker de mest inbitna matnördarna att man ska slå sin egen bea. Säger man boxvin rynkar vinnördarna på näsan.

Själv är jag varken en matnörd eller vinnörd – jag är livsnörd :) Man lär sig och ändrar smak hela tiden. Jag rynkar inte på näsan åt något såvida det inte smakar illa. Jag uttalar mig heller inte utan att ha provat. Enkelt.

Bacon och kyckling till grillen

Men på tal om det här med bearnaisesås kan jag avslöja att jag sällan slår egen; dels tycker jag att det kräver mer energi än nödvändigt, dels tycker jag att det finns goda att köpa. En som går varm hos oss är den från Lohmanders. Oftast rör vi ut den med en skvätt mjölk eller creme fraiche så den inte blir som en tjock pudding – och hey, då räcker den till fler.

Baconlindade, fyllda kycklingfiléerBaconlindade, fyllda kycklingfiléer

Enkel mat för grillen

Jag äter det mesta – det gör inte min syster. I och med detta gissel lämnade jag den här gången över middagsansvaret till mina föräldrar. Inte mig emot eftersom det var skönt att ta en paus ifrån matlagandet för en gångs skull.

På något magiskt vis slutade det ändå med att jag fick rycka in i köket då köttmästaren i huset blev upptagen med annat. Kycklingfiléer kändes som ett bra val, så de delades och bankades (med en vinflaska eftersom vi inte hittade köttklubban). Därefter blandades lite improviserade godsaker ihop och rullades in i kycklingfiléerna. Kycklingfiléerna var väldigt små, och för att inte det hela skulle rinna ur på grillen lindades de in i bacon.

Säsong för Ramslök

Det blev väldigt gott – och som pricken över i fick jag ännu en gång testa mitt experiment med att värma ramslök. När jag var vid Läckö-Kinnekulle på resa tidigare fick jag just lära mig att ramslök inte skulle värmas mer än väldigt kort. Jag ville förstår utreda detta själv – och precis som med vitlök blir ramslök bara ännu godare när man värmer den.

Smaken blir inte så där påträngande utan mer rund och god. Rå ramslök har dessutom en väldigt gräsig smak som försvinner när den värms. Nu har jag testat att laga varm mat med ramslök i och har vid båda tillfällena dragit slutsatsen att det blir kanon. Testningen fortsätter…

Baconlindad kyckling med ost och ramslök

För: 4-6 personer

Fyllda kycklingfiléer:
6 bitar soltorkade tomater
5 blad ramslök
1 rödlök
1 bit fetaost (150g)
1 dl riven ost
1 msk dijonsenap
3 msk kapris
1 kg kycklingfiléer
2 paket bacon
salt, peppar

Pensling:
2 msk hickorysås (alt 1 msk liquid smoke)
2 msk chilisås
1 msk hallonvinäger
2 msk rapsolja
citronpeppar, anchochilipulver

Sallad:
1 broccolihuvud (250g)
1 morot
1 burk blandade bönor (400g)
1 burk stora vita bönor
2 tomater
65g blandad sallad

Bearnaise:
1,5 dl bearnaisesås
2 dl creme fraiche

1. Finstrimla soltorkade tomater och ramslök. Riv osten och smula fetaosten. Rör ihop allt i en bunke tillsammans med dijonsenap och kapris. Salta och peppra ett varv. Skär kycklingfiléerna rakt igenom längs med men låt dem sitta ihop i ena änden. Vik ut filérna som fljärilar och banka försiktigt ut varje bit. Klicka ut röran i ena änden och rulle ihop. Linda bacon runtom och fäst med en tandpetare.

2. Dela broccolin till mindre träd och sjud i saltat vatten ca 2 minuter. Flisa morötterna i tunna flagor med hjälp av en potatisskalare. Skölj bönorna och tärna tomaterna. Blanda i en skål tillsammans med salladen. Servera med balsamvinäger.

3. Rör ihop färdig bearnaisesås med creme fraiche.

4. Rör ihop ingredienserna till penslingen. Grilla köttet och pensla med smaksättningen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.