Baconlindad kyckling med panerad pumpa

Gott och festligt recept till helgen

Säg det man inte kan göra med pumpa? När pumpasäsongen är igång, dvs när pumporna skördas och vi kan fynda dem i butik, då passar jag alltid på laga massor av saker med pumpa. Folk brukar undra vad man kan göra av pumpa, men jag brukar säga att man ska tänka som med sötpotatis. Det man kan göra med sötpotatis kan man göra med pumpa, och det man kan göra med vanlig potatis kan man göra med sötpotatis. Med det sagt kan man göra både puréer, soppor, gratinera i ugn, rosta i ugn, göra en paj eller gratäng. Parallellen till sötpotatis beror just på att de är lika både i smak och utseende, samtidigt som pumpan innehåller massor av mer kalorier och kolhydrater.

Laga något annorlunda med pumpa

Jag tyckte det verkade kul att panera pumpa och bestämde mig för att göra baconlindad kyckling med panerad pumpa. Panerar man i pankostöbröd, det vill säga den asiatiska typen av ströbröd som är skuret istället för malet, får man en frasiga finnish. Anledningen är att det skurna ströbrödet kan duga upp mer fett.

PumporAtt få det att fästa på en hård pumpa var kanske inte det enklaste (panering funkar ju bäst på mjuka råvaror så som kött och fisk), men genom att torka av pumpan och sedan pensla den med ägg gick det enklare.

För den som vill variera sina pumpakreationer är det här ett kul recept att prova. Baconlindad kyckling är ju verkligen gott, så varför inte? Det hela serveras med en champinjonsallad och en klick creme fraiche. Den här receptet passar också den som är LCHF eller GI. Skippa i så fall paneringen på pumpan, eller panera exempelvis i sesamfrön). Fler tips på alternativa paneringar hittar du här.

» Fler goda recept med pumpa hittar du här

Baconlindad kyckling med panerad pumpa

För: 4 personer

Baconlindad kyckling med panerad pumpa

Panerad pumpa:

900g muscatpumpa
1 ägg
2-3 dl pankoströbröd
salt, peppar, lökpulver

Baconlindad kyckling:

800g kycklingfilé
salt, peppar, vitlökspulver, timjan
1 paket bacon
150g fetaost

Champinjonsallad:

300g champinjoner
150g sockerärtor
1 röd lök
salt, peppar

Tillbehör:

creme fraiche

1. Skala pumpan och skär den till fyra stora klyftor. Torka av den och pensla med ägg. Häll upp pankoströbröd i en skål och vänd runt pumpabitarna i det. Hetta upp en panna med ordentligt med rapsolja och stek pumpaklyftorna gyllene till de mjuknat. Krydda runt om. Vänd dem gärna ett par gånger under stekningen och strössla över mer ströbröd om det trillar av när de vänds.

2. Ansa kycklingfiléerna och krydda dem runt om. Linda in varje filé i bacon och stek dem nästan helt klara. Lägg av dem på en tallrik.

3. Skär champinjonerna till kvartar och halvera sockerärtorna. Klyfta rödlöken. Stek allt i baconfettet till champinjonerna fått fin färg. Smaka av med salt och peppar. Ös över i en skål.

4. Stek klart kycklingen och servera.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.