Baconlindad kyckling och hemmagjord rödbetssallad med frön

Mat till helg och fest

Bacon är underbart gott att linda kring både det ena och det andra då det tillför smak och fett som gör det saftigt. Favoriterna är förstås kyckling eller fläskfilé, men det går till mångas häpnad precis lika bra med fisk. Jag har alltid ett par paket med bacon liggande i frysen. Praktiskt, då det går snabbt att tina i lite varmt vatten.

Bra bjudmat när man har gäster

Den här rätten är en klassiker i Landleys kök. Varför? Ja, den är inte bara smakrik och god utan också lättlagad. Baconlindad kyckling och hemmagjord rödbetssallad med frön är dessutom ett säkert kort när man har gäster. De flesta brukar helt gilla det samtidigt som maten kan förberedas. Två extra bonusar är att denna maträtt är gi-vänlig och glutenfri.

» Fler festliga middagsrecept hittar du här

Baconlindad kyckling och hemmagjord rödbetssallad med frön

För: 4 personer

Baconlindad kyckling och hemmagjord rödbetssallad med frön

Feta- och rödbetssallad:

1 dl pumpafrön
0,5 dl pinjenötter
1 kg rödbetor
1/2 röd lök
150g fetaost
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger eller hallonvinäger
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar, persillade

Baconlindade kycklingfiléer:

1 kg kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
3 paket bacon
salt, peppar

Ångkokta grönsaker:

3 morötter
1 palsternackor
1 broccolihuvud
4 nypor solrosskott

Sås:

3 msk färdig bearnaisessås på burk
1 dl mjölk
1 liten vitlöksklyfta
salt, peppar

1. Rosta fröna i en stekpanna med lite olja. Pinjenötterna behöver kortare tid än pumpafröna så häll i dessa senare. Då de börjar knäppa är de klara.

2. Skala rödbetorna och skär till klyftor. Koka i saltat vatten till de mjukat (30-40 min). Slå av vattnet och ha ner rödbetorna en i skål tillsammans med skivad rödlök, tärnad fetaost och de rostade fröna. Rör ihop olja och hallonvinäger tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och kryddor. Ringla över salladen.

3. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör, pressad vitlök och kryddor. Ta kycklingen ur stekpannan och linda bacon runt varje filé. Lägg ner paketen i en ugnsfast form och ställ in i ugnen cirka 20-30 minuter i 225°C. Använd gärna en stektermometer om du är osäker på temperaturen.

4. Skär morötter och palsternackor till stavar, samt broccolin till mindre träd. Ångkoka med en nypa salt under 5-10 minuter.

5. Klicka ner bearnaisessås i en kastrull och häll på mjölk. Värm på låg värme så att inte bearnaisesåsen skär sig. Pressa ner en vitlöksklyfta och krydda. Såsen ska bli skummig och tunn. Lägg upp allt på tallrikar. Ringla såsen över grönsaker och kött och toppa med solrosskott.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.