Baconlindad lax med linssallad och dillsås

Ett återkommande tema hemma hos oss är bacon och fisk. Det blir så otroligt gott hop. Å andra sidan har det ju bevisats att bacon är gott till det mesta. Allra godast är bacon till vit fisk, men lax är inte fy skam heller.

Bacon och lax

Den här rätten är lätt att laga och innehåller nyttigheter. Jag talar förstås om linser – en lika återkommande favorit hos oss. Pyulinser, som denna rätt bygger på, är grönspräckliga linser.

Skillnaden mellan dessa och de som säljs som gröna linser, är att dessa håller ihop utan att tappa spänst. Dessa är nästan lite blåspräckliga i skalet och säljs av Risenta som små linser. Röda och gröna linser har en tendens att koka sönder eller dela sig, medan svarta belugalinser och dessa gröna puylinser håller ihop och blir fina.

LinssalladDillsåsBaconlindad lax

Bästa sättet att tillaga linser

Om man koka upp vattnet innan man läger i linserna, sedan drar ner värmen och därefter har i linserna, blir de mycket bra. Linser ska absolut inte stormkoka – de blir inte klara snabbare för det. Våga prova detta goda recept – det gör helgens middag riktigt färgsprakande och härlig. Laxen får härlig sälta och knaprighet av baconet medan dillsåsen adderar färschör och syrlighet. Ännu en favoriträtt har blivit till.

Baconlindad lax med linssallad och dillsås

Baconlindad lax med linssallad och dillsås

För: 4 personer

Linssallad:

3 dl puylinser
200g champinjoner
1 röd paprika
1 gul lök
1 morot

Dillsås:

2 dl creme fraiche
1 knippe färsk dill (ca 0,5 dl)
salt

Lax:

4 styckfrysta laxfiléer
2 paket bacon
1 grönt äpple
salt, peppar

1. Koka upp saltat vatten i en kastrull. När vattnet kokar, dra ner värmen och ha i linserna. Låt sjuda på låg värme ca 30 minuter.

2. Hacka champinjoner, paprika, lök och morot. Fräs ca 5 minuter i smör i en stekpanna. Blanda med linserna.

3. Rada upp baconet i fyra grupper på en skärbräda. Kärna ur och hacka äpplet. Lägg äppelhacket i mitten på baconet och lägg laxen ovanpå. Linda ihop baconet runt laxen till ett paket. Stek i stekpanna.

4. Snoppa dill och rör ihop med creme fraiche, salt och peppar.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.