Baconlindad oxfilé med jordärtskocksgratäng

Oxfilé till nyårsafton

Det är lustigt. Frågar man runt vad folk helt äter på nyårsafton säger de hummer till förrätt och oxfilé till huvudrätt. Kanske beror det på att dessa två är lite dyrare råvaror som man gärna kostar på sig till den stora kvällen. Visst kostar hummer lite mer och går egentligen inte att byta ut mot något likvärdigt. Att oxfilé däremot skulle vara det bästa köttet håller jag inte med om.

Visst är oxfilé enkelt att laga och svårt att misslyckas med. Eftersom oxfilén är den del på djuret som jobbar minst är det en otroligt mör detalj. Dock kan man byta oxfilén mot andra styckningsdetaljer som blir precis lika fina. Varför folk inte väljer dessa? Ja, de kräver förstås lite mer kunskaper för att få dem att bli som bäst. Vissa kräver exempelvis snabb tillagning på hög temperatur, medan andra behöver tillagas länge tid på låg temperatur.

Alternativ till oxfilé

Ett exempel på detalj som mer har börjar dyka upp är oxkind – en av de styckdetaljer som arbetar som hårdast på djuret och som måste tillagas länge. Många confiterar den i olja eller tillagar oxkinden i ugn helt liggandes i rödvin.

Oxfilé kan som sagt vara dyrt, och vill man komma ner lite i pris kan man istället välja rostas. Rostas kommer också från nöt och har precis som man kan tro att göra med rostbiffen. Rostasen är nämligen en mindre filéliknande muskel som sitter på rostbiffen, och dessa tillags på samma vis som oxfilén. Rostas är för övrigt den näst möraste nötköttsdetaljen efter oxfilén, men avsevärt billigare.

Vintips till nyårsmiddagen

Med andra ord kan man tillaga denna festliga nyårsrätt med oxfilé eller rostas – vilket man vill. När man lindar in kött i bacon gör många det på en hel köttbit. I detta recept lindar man istället in varje skiva bacon. På så vis går det fort och man kan välja precis hur pass tillagad man vill ha sin bit. Köttet steks snabbt och tillagas klart i ugnen vilket är perfekt när man har gäster – då behöver man nämligen inte stå och passa det. Det hela serveras med en härligt smakrik jordärtskocksgratäng och svamp i portvin. Under receptet hittar du också ett alldeles utmärkt, rött vintips som passar perfekt till nyårsmiddagen.

» Fler goda recept med oxfilé hittar du här

Jordärtskocksgratäng

Baconlindad oxfilé

Baconlindad oxfilé med jordärtskocksgratäng

För: 4 personer

Baconlindad oxfilé med jordärtskocksgratäng

Jordärtskocksgratäng:

500g jordärtskocka
1 schalottenlök
2 ägg
4 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

Baconlindad oxfilé:

500g oxfilé eller rostas
2 paket bacon
salt, peppar

Svamp i portvin:

100g färska trattkantareller eller skogschampinjoner
1 schalottenlök
3 dl portvin
2 msk ljus redning
1 – 2 dl vatten
salt, peppar

Tillbehör:

140g små morötter
1 kruka timjan

1. Olja fyra små gratängformar om cirka 10 cm i diameter. Skala och tunnskiva schalottenlök och jordärtskocka. Vispa ihop ägg med creme fraiche, pressad vitlök samt salt och peppar. Varva schalottenlök och jordärtskocka i formarna och lägg ett lager stanning mellan varje lager. Pressa ihop så det ligger tajt i formarna och grädda sedan i 225°C i ca 30 minuter. Tag ut och låt gratängerna stå till sig innan servering.

2. Vrid ner ugnen till 75°C. Linda bacon tajt runt ytterkanten på varje skiva kött. Hetta upp en grillpanna och stek på köttet hastigt på hög värme runt om. Salta och peppra köttet och rada upp i en ugnsfast form. Sätt i en termometer i en av köttbitarna och ställ in i ugnen till köttet kommit upp i en innertemperatur om ca 65°C. Om det är kort tid till servering kan värmen vridas upp till 100–125°C.

3. Smält smör i en kastrull och stek på svamp och hackad schalottenlök. När vätskan reducerats ut svampen, slå på portvinet och låt det puttra ihop med svampen på svag värme under cirka 10–15 minuter. Rör i redningen, låt det puttra ihop och ha sedan i vattnet. Smaka av med salt och peppar.

4. Sjud morötterna cirka 5–10 minuter i saltat vatten. Servera med en kvist timjan på toppen av anrättningen.

Rekommenderat vin till: Meerlust Rubicon (2026) 229:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.