Baconlindad rostas, getostmousse, smörslungade rödbetor och sparris

Rödbetor och getost

Har du missat hur bra rödbetor och getost passar ihop? Smakerna på dessa två ingredienser passar faktiskt utmärkt ihop och är riktiga smakkompisar. Ja, man brukar ofta prata om smakkompisar – exempelvis fläskkött och äpple, fisk och dill, eller som i det här fallet rödbetor och getost. Tillsammans med baconlindad rostas och grön sparris blir detta en riktig supermåltid. Jag gillar framför allt hur enkelt det är att laga denna rätt.

Var sitter rostasen?

Rostas och oxfiléSjälvklart kan man lika gärna använda oxfilé om man föredrar det framför rostas. För egen del väljer jag helst rostas, dels för att den är precis lika bra som oxfilén – och oftast mycket billigare. Rostas är en köttdetalj som många, till min förvåning, inte känner till. Det förvånande i det hela är att det här är lite av en guldklimp i köttdisken som är precis lika bra som oxfilén.

Rostasen kommer från den mindre och mörare muskeldelen av rostbiffen på kossan. Eftersom den sitter på rostbiffen säljs därför också ibland även som rostbiffsfilé. Klicka på bilden för att se den större. Illustrationen kommer från Svenskt kött.

Mat till helg och fest

Min rekommendation är att man serverar denna härliga maträtt en solig sommardag eller till när det ska lyxas till på nyårsafton. Tack vare att mycket av denna rätt kan förberedas är den perfekt till fest. Rödbetorna kan man koka och sedan värma på vid serveringen. Köttet kan man avbryta tillagningen på vid en lägre temperatur och sedan brassa klart det i stekpannan precis innan servering. Getostmoussen är bara att plocka fram färdig ut kylen. Smidigt va?

» Fler festliga middagsrecept hittar du här

Baconlindad rostas, getostmousse, smörslungade rödbetor och sparris

För: 6 personer

Baconlindad rostas, getostmousse, smörslungade rödbetor och sparris

Getostmousse:

200g getost
5 dl vispgrädde
salt, peppar

Baconlindad rostas:

1 kg oxfilé eller rostas
3 paket bacon
4 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 msk hickorysås
salt, peppar, lökpulver, persillade, timjan, oregano

Grönsaker:

1 kg rödbetor
3 msk smör
salt, peppar
1 knippe grön sparris

1. Skala och smält sedan getosten i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Låt getosten svalna i kylskåp. Vispa grädden ganska hårt och vänd sedan ner getosten i grädden.

2. Skala och dela rödbetorna och koka dem i saltat vatten. Tvätta sparrisen och skär av den träiga delen. Lägg sparrisen i ett durkslag och sätt ovanpå rödbetskastrullen så att de ångkokas. Låt sparrisen ligga på cirka 10 minuter. Koka rödbetorna cirka 30 minuter (kolla med en tandpetare att rödbetorna är färdiga). Ringla flytande smör över rödbetorna och vänd runt dem tillsammans med salt och peppar.

3. Ansa köttet om det behövs. Pressa vitlök och massera in i köttet tillsammans med sambal oelek och kryddor. Lägg ut baconskivorna tätt på en skärbräda. Lägg köttet ovanpå och rulla in köttet i baconet. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg på grillen eller i ugnen i 200°C. Stick i en kött-termometer i köttet och tillaga till det nått en innertemperatur på 55°C för rare, 60°C för medium och 65°C för well done. Innertemperaturer för alla styckningsdetaljer hittar du här. Om du tillagar köttet i ugn, ge gärna baconet lite yta genom att först steka på hela altet i en riktigt het stekpanna.

4. Om du grillar, lägg på sparrisen på grillen mot slutet av grilltiden (cirka 5-10 minuter). Skiva upp köttet, klicka upp moussen, lägg upp rödbetorna och arrangera med sparrisen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.