Baconlindad torskrygg och filodegsrulle med spenat och feta

Syrade grönsaker

En av mina favoriter den här sommaren är syrade grönsaker – det blir så knaprigt, gott och smakrikt. Syra kan man göra på olika vis, men vanligast är med mjölksyra eller ättika/vinäger. Jag brukar göra på det sista viset eftersom jag tycker att det går snabbast och smidigast. Då blir det en snabbsyrning. Det hela serverar jag till baconlindad torskrygg och filodegsrulle med spenat och feta.

Spenat och feta i filodeg

Spenat och feta i filodegFilodeg är lite knepigt att handskas med eftsrom den torkar snabbt och lätt går sönder. Alltså blev det lite huvudbry hur jag skulle fixa den här rätten. Dels kunde innehållet lätt rinna ur, dels var det som sagt svårt att handskas med. Det slutade i alla fall med att jag lagade rullen i en avlång sockerkaksform.

Bakplåtspappret som sitter runt filodegen i förpackningen behölls och användes som hjälpmedel när det var dags att vända och rulla ihop. Då gick det jättebra. Det var liksom bara att dra i ena änden av pappret så att undersidan kom uppåt – och vise versa. Man låter alltså pappret ligga med i sockerkaksformen.

Torsk med bacon

Tillsammans med denna smakrika, baconlindade torsk blir det här en riktigt smaskig rätt som är utmärkt att bjuda på när man har gäster. En riktig helgrätt helt enkelt. Bacon och fisk blir och otroligt gott och kan övertyga vilken skeptiker som helst att fisk faktiskt är gott.

Baconlindad torskrygg och filodegsrulle med spenat och feta

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Baconlindad torskrygg och filodegsrulle med spenat och feta

Filodegsrulle med spenat och feta:

200g bladspenat/babyspenat
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

6 bitar soltorkade tomater
150g fetaost
1 rulle filodeg (270g)
salt, peppar
1 ägg

Baconlindad torsk:

4 bitar styckfryst torskrygg
1/4 citron
1 paket bacon
salt, peppar

Snabbsyrat blomkål:

200g blomkål
3 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
salt, peppar

1 burk kronärtskockshjärtan
100g haricots verts

Sås:

2 msk hackad, inlagd gurka
2 dl creme fraiche
1 msk sweet chilisås
2 msk mangochutney
salt, peppar

1. Fräs spenaten tillsammans med strimlad purjolök, pressad vitlök samt vinäger och kryddor. Stek till vätskan försvunnit.

2. Strimla upp soltorkade tomater och smula fetaost. Rör ihop med spenaten. Rulla ut filodegen och lägg ner den tillsammans med tillhörande bakplåtspapper i en avlång sockerkaksform. Klicka i spenatröran och rulla sedan ihop med hjälp av bakplåtspappret. Grädda i 200° i ca 30-40 minuter. Vispa upp ett ägg, tag ut rullen och vänd ett par gånger. Passa samtidigt på att pensla vid varje vändning med ägget.

3. Dela blomkålet till mindre träd och koka ca 2-3 minuter i saltat vatten. Rör ihop vinäger med honung och kryddor. Ha ner allt i en påse och låt ligga svalt under dagen. Vänd runt då och då så att vinägern fördelas jämt. Halvera kronärtskockshjärtan och bönor. Koka bönorna lätt i saltat vatten ca 5 minuter. Blanda ihop med blomkålet till servering.

4. Hacka inlagd gurka och rör ihop med creme fraiche, sweet chilisås, chutney och kryddor. Ställ svalt till fram servering.

5. Riv citron och krydda över torsken. Linda sedan in den i bacon. Grilla till baconet har fått fin yta.

 

Mikael Christiansson på Popit rekommenderar dryck:

”Mat som tar ut svängarna behöver excentriska viner med både kurviga former för att komma i balans. Allt annat blir platt och menlöst. Fetaost, soltorkade tomater, bacon, chutney och syrad blomkål är alla smakrika och tar rejält med plats. Här är två förslag på viner.”

white”Generös och bjussig sydafrikan fylld av gula frukter, honung, vanilj, hasselnötter och kaffe. Smaken är fyllig med en läcker ekfatskaraktär och smörig eftersmak. Generös frukt som tar hand om sötman i maten och en stram syra som bryter ner fetaost och den syrade blomkålen.”

Standard: Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (nr 2051) – 99:-

 

red”En 24 år gammal alsace-riesling gjord på sent skördade druvor (vendange tardive), vilket lämnar en lätt restsötma i vinet. Stor aromatisk doft av persika med en klassiskt mogen arom av petroleum toppat med lite mynta. Skönt komplext vin med mycket karaktär som passar både före, under och efter en baconlindad torsk med syrade grönsaker, chutneysås och fylld filodegsrulle.”

Lyx: Riesling Hugel Vendange Tardive (90674) 399:-

Mikael Christiansson bloggar bland annad på Popit – en multiblogg där fyra passionerade skribenter skriver och tipsar om vin, öl och sprit. Gemensamma nämnaren är att de hellre drickes fyra glas med olika innehåll än fyra glas av samma. På Popit provas allt mellan himmel och jord – hemma, på krogen, hos importörerna, på Systembolaget och under resor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.