Baconlindad zucchini med ugnsrostade rödbetor och pinjenötter

God middag till hösten

Den här gången blir det vegetariskt till middag… nästan. Det beror på hur man ser på det hela med bacon. Nä, skämt åsido. Denna smakrika middagsrätt bestående av baconlindad zucchini med ugnsrostade rödbetor och pinjenötter samt dragoncreme är naturligtvis inte vegetarisk eftersom bacon kommer från grisen. Lustigt nog är det inte bara jag som sagt fel om det hela. Min sambo råkade nämligen också kalla en rätt för ”vegetarisk”. Den gången var det paprikor som var baconlindade.

HöstskogVill man ha det helt vegetariskt kan man naturligtvis skippa baconet. Då kan man pensla zucchinin med liquid smoke för att få en rökig smak på det hela. Eftersom denna rätt också innehåller fetaost och creme fraiche skulle det hela bli lakto-vegetariskt om man tog bort köttet.

Bacon av kyckling och kalkon

Idag är det många som föredrar fågel före annat kött. Den som inte vill ha bacon från gris kan naturligtvis kolla in Ingelsta som har bacon av kalkon och Kronfågel som har bacon av kyckling. Smidigt va att man kan göra som man vill?

Jag tycker den här rätten är riktigt höstigt eftersom det är under denna årstid man kan njuta av både nyskördade rödbetor och zucchinis. Vissa har kanske till och med lyxen med egenodlade grönsaker. Dragonen i såsen passar fint till de övriga smakerna, men man kan också byta mot en matsked persillade.

» Spana gärna in alla de härliga recepten som passar till hösten

Baconlindad zucchini med ugnsrostade rödbetor och pinjenötter

För: 4 personer

Baconlindad zucchini med ugnsrostade rödbetor och pinjenötter

Dragoncreme:

2 msk torkad dragon
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche
salt

Ugnsrostade rödbetor:

1 kg rödbetor
150g fetaost
50g pinjenötter
salt, peppar, oregano

Baconlindad zucchini:

1 zucchini
1 paket bacon
1 msk torkad timjan
peppar, chilipulver

  • Smula dragon i en skål och blanda med vinägern. Låt stå och dra ett par minuter. Blanda sedan med creme fraiche och salt. Ställ svalt.
  • Skala och tärna rödbetorna. Ha ner dem i en ugnsfast form, ringla över lite olja och krydda ett varv. Ställ i ugn på över- och undervärme på 225°C i 25 minuter. Tag ut formen och smula över fetaost. Ställ tillbaka ytterligare 5-10 minuter. Strössla över pinjenötterna innan servering.
  • Skär zucchinin rakt igenom på längden och lägg halvorna med snittytan uppåt. Krydda. Linda baconet runt zucchinihalvorna och stek sedan på låg värme till baconet blivit knaprigt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.