Baconlindade kycklingfiléer med äpple, ugnsrostade rotsaker och citroncreme

Allt i samma form

Hur smidigt är det inte med mat där allt tillagas i ugnen? Baconlindade kycklingfiléer med äpple, ugnsrostade rotsaker och citroncreme är en riktigt enkel klassiker. Eftersom allt tillagas i samma form i ugnen slipper man en massa extra disk och allt blir klart samtidigt. Just rödbetorna brukar jag förkoka innan jag har in dem i ugnen eftersom de får en jämnade tillagning samt att allt blir klart samtidigt i ugnen. Väljer man att tillaga rödbetorna helt och hållet i ugnen bör man sätta in dem före allt annat eftersom de brukar kräva längre tid för att bli klara.

I normala fall brukar man köra rotsaker i ugnen i cirka 225 grader, men eftersom det finns risk att kycklingen blir torr när den stresslagas är det bättre att köra allt i 200 grader och låta det gå längre. Använd med fördel en stektermometer som du sticker in i kycklingen så vet du när den är klar.

Enkel mat som sköter sig själv

Till de baconlindade kycklingfiléerna och ugnsrostade rotsakerna brukar jag servera en enkel citroncreme som rörs ihop av crème fraiche, citronsaft och en nypa salt. Enklare sås än då får man nästan leta efter. Vill man inte servera den till kycklingen passar den precis lika bra till fisk. Är det något av grönsakerna man inte gillar är det bara att byta. Exempelvis är potatis och morötter också gott till.

» Här hittar du fler goda recept på mat som lagas i ugn

Baconlindade kycklingfiléer med äpple, ugnsrostade rotsaker och citroncreme

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Baconlindade kycklingfiléer med äpple, ugnsrostade rotsaker och citroncreme

Baconlindad kyckling:

900g kycklingfilé
salt, peppar
1 rött äpple
2 paket bacon
salt, peppar
75g parmesanost
1/2 kruka färsk timjan

Ugnsrostade grönsaker:

500g rödbetor
1 zucchini (ca 300g)
1 hel kapsel vitlök
1 rödlök
salt, peppar
3 msk olja

Citroncreme:

2 dl crème fraiche
1 citron
salt

  • Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn dem i en het stekpanna. Kärna ur och skiva äpplet. Rada upp ett par baconremsor tätt ihop och lägg en kycklingfilé ovanpå. Fördela ut äppelskivor ovanpå kycklingen och svep sedan baconet runt om det hela. Upprepa med varje kycklingfilé och lägg sedan över dem i en ugnsform med baconändarna nedåt. Riv över parmesanost och fördela ut kvistar med färsk timjan.
  • Skala och tärna rödbetorna. Koka dem i saltat vatten i 10-15 minuter. Skär rödlök och zucchini till stora bitar. Bryt vitlöksklyftorna från kapseln och skär bort fästet på varje klyfta – de ska vara öppna i botten men ha skalet kvar. Fördela ut rödbetor, zucchini och lök i ugnsformen – bredvid kycklingen. Salta, peppra och ringla över olja. Ställ in i 30-40 minuter i 200°C. När kycklingen har en innertemperatur på 70°C är den klar.
  • Rör ihop såsen av rivet citronskal med crème fraiche och en nypa salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.