Baconlindade bönor och morotsstavar

Gott tillbehör till festmiddagen

Dessa baconlindade bönor och morotsstavar är ett gott tillbehör som passar fint att servera till festmaten – exempelvis potatisgratäng, bearnaisesås och en bit kött, fisk eller fågel. Man kan även servera dem som en liten aptitretare att servera innan middagen tillsammans med ett glas bubbel. Vill man variera innehållet blir det också gott med både grön eller vit sparris – dessa kan man addera, eller byta ut någon av de andra grönsakerna mot.

Vill man inte ha just bacon att linda runt grönsakerna kan man också linda lufttorkad skinka runt det hela. Exempelvis serrano eller prosciutto. Kanongott blir det i alla fall oavsett. För egen del är det här ett typiskt tillbehör som jag gärna svänger ihop till nyårsmiddagen när man kan vilja ha ett salt och smakrikt litet tillbehör – de är ju dessutom färggranna och dekorativa. Man kan också addera dessa baconlindade bönor och morotsstavar när man gör hemmagjord plankstek.

Baconlindade bönor och morotsstavar

Baconlindade bönor och morotsstavar

För: 4 personer som tillbehör

4 morötter, gärna knippmorötter
20 gröna bönor (haricots verts, gärna färska)
1 paket bacon
1 tsk olja
4 vitlöksklyftor
peppar

  • Skölj morötterna och dela på längden i fyra. Ångkoka bönor och morötter i cirka 4 minuter med lite salt.
  • Rulla ihop knippen med bönor och morötter i bacon.
  • Hetta upp en stekpanna med olja. Krossa vitlöken och lägg i pannan.
  • Stek knippena tills baconet har fått färg. Dra över lite svartpeppar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.